Ciolacu Brüsszelben: Nem lesz áfaemelés, a költségvetési hiánycél még mindig vita tárgya

2023. szeptember 1. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu nem tudott konkrét eredményekről beszámolni a brüsszeli legfontosabb találkozóját illetően. A deficitcél emelését ugyanis egyelőre nem fogadták el a tárgyalópartnerek, az áfaemelésről pedig ő nem akar hallani. a nyugdíjtörvény tekintetében pedig úgy tűnik, sarokba szorul, még az idén meg kell szavaznia a parlamentnek egy olyan verziót, ami az egyenlőtlenségeket kizárja. .

„Az összes európai vezetővel találkoztam, normális, konstruktív, konszolidált párbeszéd folyt. Nyilvánvaló, hogy sokat beszéltünk a PNRR-ről, arról, hogy Románia – kivétel nélkül – végrehajtja a PNRR-ben szereplő összes reformot, beszéltünk a PNRR módosításáról is” – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A költségvetési hiány kiigazításáról is szó esett, a jelenlegi geostratégiai kontextusban – mondta a miniszterelnök, aki azt állította, hogy „minden európai vezető meg akarta köszönni a románoknak” az Ukrajna és a Moldovai Köztársaság támogatására tett erőfeszítéseket. Emellett „kivétel nélkül minden európai vezető” támogatását fejezte ki Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban.

„Ez nem egy átlagos nap volt” – mondta a miniszterelnök – „azt hiszem, most először volt közös elképzelésünk és közös tervünk” az európai intézményekkel.

A tárgyalások folytatódnak

Ami az elfogadott vagy elfogadott intézkedésekkel kapcsolatos konkrétumokat illeti, Marcel Ciolacu elmondta, hogy egyelőre az elveket lefektették, és a technikai csoportok feladata a részletek megvitatása, a megbeszélések pedig a jövő héten folytatódnak.

A miniszterelnök elmondta, „nagyon világossá tette”, nem ért egyet az áfakulcs 19 százalék fölé emelésével. Elmondta, hogy az áfa 1 százalékpontos emelése 0,5%-kal növelte volna az inflációt, ami a románok vásárlóerejére is hatással lett volna.

Egy kérdésre válaszolva azonban árnyalta ezt az álláspontját: nem emelik az áfát 19% fölé, és nem változtatnak az élelmiszerek és gyógyszerek áfáján, „ha a klubokban már nem 5%, hanem 19% lesz, ”gondolom, az nem szerencsétlenség„.

A miniszterelnök megerősítette azt is, hogy a román parlament elé fogja terjeszteni a közigazgatási reformot tartalmazó törvénycsomagot, amely a központi és helyi adminisztrációra vonatkozó előírásokat tartalmaz, valamint az adócsalás elleni küzdelmet (a GDP 10%-ára becsülve) és a költségvetési kiigazításokat.

”Más megoldásokat is kerestek, ahol a Bizottság a kereskedelmi megközelítésekben a versenyképtelenség bizonyos problémáit állapította meg. Nem beszélünk új adók bevezetéséről, nem beszélünk megszorításokról, hanem a költségvetési rendszer kiadásainak csökkentéséről, ami számomra helyesnek tűnik. Emelni akarjuk az adócsalás elleni küzdelem szintjét, mivel ez a jelenlegi becslések szerint elérte a 160 milliárdot. Csak az áfa például 20 milliárd körül van„ – részletezte Ciolacu.

Ciolacu úgy látja, van remény a céldeficit esetleges megemelésére

Ami a költségvetési hiánycélt illeti, amelyet a kormány növelni szeretne, hogy ne kockáztassa az európai alapok blokkolását, a miniszterelnök azt mondta, nyilvánvaló, hogy Románia a háborús övezet szomszédságában helyezkedik el, és figyelembe véve ezt, illetve az Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak nyújtott támogatást, vannak negatív olyan negatív hatások az országra nézve, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. És ”az Európai Bizottság teljes mértékben megértette ezt a kontextust, és van rugalmasság Románia hiánycéljának kiigazítására„.

Arra a kérdésre, hogy a Bizottság milyen százalékos hiányt tud elfogadni, Ciolacu azt válaszolta, ”ez egy alapszabály, tavaly 6,2%-os hiányunk volt, és Románia idén nem nem haladhatja ezt meg, mi több, 0,5 százaléknál nagyobb csökkenést kell elérni.

„Tartjuk magunkat ahhoz, amiben mindannyian megállapodtunk, politikailag, hogy a védelmi költségvetésnek idén 2,5%-on kell maradnia” – mondta Ciolacu, hozzátéve, hogy becslések szerint az Ukrajnának és Moldovának nyújtott támogatás meghaladja a 3,5%-ot, bár a Bizottság becslései szerint csak 1,5%-on áll, anélkül, hogy figyelembe vennénk Románia kötelezettségvállalását, hogy a védelmi költségvetést 2%-ról 2,5%-ra növeli„ – mondta a kormányfő.

A PNRR-tárgyalásokat október végéig le kell zárni

Ciolacu elmondta, tárgyaltak a PNRR módosításáról is, mert a harmadik kifizetési kérelmet csak akkor tudja Bukarest benyújtani, ha az országos helyreállítási tervet a 2,1 milliárd eurós támogatáskieséshez igazítják. Megemlítette, hogy a kormány időközben a PNRR Repower EU fejezeténél módosította a beruházási terveket is.

Mivel felkészült arra, hogy a megbeszéléseken terítékre kerül a különnyugdíjak kérdése, miután az erre vonatkozó törvényt az alkotmánybíróság visszaküldte a parlamentnek, ezekre a tárgyalásokra az igazságügyi minisztérium, illetve az európai alapok minisztériumának szakértői csapatával érkezett – tájékoztatott a miniszterelnök. A kormányfő azt is elmondta, hogy ”nagyon is lehetséges, hogy az év végéig megszületik a nyugdíjtörvény. A Bizottság kérése az, hogy a nyugdíjtörvényen belüli egyenlőtlenségeket a lehető legnagyobb mértékben zárják ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!