19 romániai megyében pusztított a vihar: fákat tört ki, utakat torlaszolt el, tetőket rongált meg

2023. augusztus 31. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 24 órában a vihar és az áradások 35 településen okoztak károkat, írja a Digi 24 a katasztrófavédelmi felügyelőség közleményére hivatkozva. Elsősorban Fehér, Bacău, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Kovászna, Dâmbovița, Galac, Hargita, Hunyad, Ialomița, Iași, Ilfov, Maros, Neamț, Prahova, Szatmár, Vaslui, Vrancea megyék voltak érintettek, és Bukarestben is viharkárokat jeleztek.

Három országos (DN 75/AB, DN 2/BC és DN 17C/BN) és egy megyei (DJ 172B/BN) úton ideiglenesen lezárták a közúti forgalmat az útra kiáradt víz és egy kidőlt fa miatt.

37 településen volt akadozás vagy teljes áramszünet Bacău, Iași, Beszterce-Naszód, Neamț, Suceava és Vaslui megyékben. A szolgáltatók csapatai jelenleg is dolgoznak az üzemzavar elhárításán.

Beszterce-Naszód megye: háztetőt sodort le, fát döntött ki, áradásokat okozott a vihar

Háztetőt sodort le a vihar a Beszterce-Naszód megyei Óradnán szerda este. A megyében több helyen okozott károkat és fennakadásokat a rossz idő – írja az Agerpres.

Romoly községben, a 17C jelzésű országúton járhatatlanná vált az út a nagy mennyiségű hordalék miatt, amit a víz sodort az úttestre. Ioan Moniţa, Romoly polgármestere arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy két patak megáradt, magával sodorva két parkoló autót és elárasztva több háztartást.

Romoly község, Beszerce-Naszód megye – Fotó: Meteoplus
Romoly község, Beszerce-Naszód megye – Fotó: Meteoplus

Kisrebra faluban szintén az áradás nyomán úttesten maradt hordalék okozott fennakadást a 17D jelzésű országúton; a víz több házba befolyt.

Óradnán egy tömbház tetőzetét sodorta le a szél, Besztercén pedig egy iskolaudvaron álló fát döntött ki a vihar.

Vihar pusztított Marosvásárhelyen és Maros megyében is: több mint 30 fa dőlt ki

A Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség tájékoztatása szerint összesen 43 bejelentést kaptak a vihar által okozott károkról. „A hat beavatkozó alegység 75 tűzoltója ment ki az érintett helyszínekre” – közölte a Maros megyei katasztrófavédelem, amely három Ro-Alert üzenetben figyelmeztette a lakosságot a közeledő viharra. Kiemelték, senki nem sérült meg, és nem volt szükség a lakosság evakuálására az érintett területeken.

A marosvásárhelyi állatkert közleményéből kiderült, a vihar miatt kerítések rongálódtak meg, ezért zárva tartanak. Két európai bölénynek sikerült kiszabadulniuk kifutóikról, de később sikerült őket befogni. Az állatok biztonságos visszaterelése után az állatkert végül kinyitotta kapuit a látogatók előtt, bár a viharban megrongált kerítések javításán, a letörött fák, ágak eltávolításán továbbra is dolgoznak az állatkert munkatársai a látogatók biztonsága érdekében.

Fotó: Marosvásárhelyi Állatkert
Fotó: Marosvásárhelyi Állatkert

A szerda esti vihar következtében kilyukadt és leereszkedett a sátortetős műjégpálya ponyvája, a város több pontján tömbházak szigetelését tépte le a vihar – közölte Facebook-oldalán a Marosvásárhelyi Rádió.

Bukarest: elárasztotta a víz a Bagdasar Arseni kórház a gyermekgyógyászat sürgősségi részlegét

A páciensek és a személyzet biztonsága érdekében az érintett részlegeken kikapcsolták az áramot. Hat beteget átszállítottak a Sfântul Ioan kórházba, a sürgősségi esetek zömét más egészségügyi intézményekhez irányították – közölte a kórház.

A Libertatea portál szerint a kórháznak ezt a részlegét alig két évvel ezelőtt újították fel, és a munkálatok mintegy 3,5 millió euróba kerültek. A mennyezeten keresztül befolyó víz az orvosi műszereket, felszereléseket is megrongálta, emiatt ma a sürgősségen nem fogadhatják az érkező pácienseket, ezeket átirányítják más kórházakhoz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!