Ciolacu a Financial Timesban arra panaszkodott, hogy a költségvetési hiány az Ukrajnának nyújtott segítség miatt nőtt

2023. augusztus 28. – 19:07

Ciolacu a Financial Timesban arra panaszkodott, hogy a költségvetési hiány az Ukrajnának nyújtott segítség miatt nőtt
Marcel Ciolacu miniszterelnök – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu az első interjúját adta egy nemzetközi lapnak a miniszterelnöki mandátumának átvétele óta. A Financial Times készített vele interjút, amiben az államháztartási hiányról és az orosz-ukrán háborúról is szó esett, és ebben a kontextusban Ciolacu még Orbán Viktornak is odaszúrt, miközben elmondta, hogy Bukarest nem hagyja magát megfélemlíteni Moszkvától.

Románia pénzügyminisztere, valamint a munkaügyi és az európai alapokért felelős minisztere is hétfőn tárgyalásokat folytatott az Európai Bizottsággal, hogy megpróbálja meggyőzni a brüsszeli tisztviselőket arról, hogy az ország megnövekedett költségvetési hiánya Bukarestnek az ukrajnai háborús erőfeszítések segítésére tett erőfeszítéseinek az eredménye, és hogy a megnövekedett kiadásokat az Európai Bizottságnak el kellene engednie – írja a Financial Times. Ezt a narratívát egyébként már előkészítette a Szociáldemokrata Párt EP-képviselője, Victor Negrescu, aki azzal érvelt, hogy Románia frontországként jelentős forrásokat ajánlott fel és jelentős összegeket költött saját költségvetéséből Ukrajna és Moldova megsegítésére a háború miatt, ezért nehezebb teljesítenie a jelenlegi európai költségvetési szabályokat.

A Negrescu által korábban felsorolt érveket mondta el ezúttal a Financial Times-nak Marcel Ciolacu, és egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy az EU „semmilyen körülmények között” nem fogja megbüntetni Romániát a deficithatár túllépése miatt.

Az a fránya költségvetési hiány

Románia azt remélte, hogy a GDP 4,4%-ára csökkenti a hiányt, de a Román Nemzeti Bank nemrég 7,5%-os hiányt prognosztizált. Ez olyannyira meghaladja a 3%-os határértéket, hogy az Európai Bizottság fegyelmi eljárást indíthat. Bukarest már a koronavírus-járvány előtt is az úgynevezett túlzottdeficit-eljárás alatt állt – jegyzi meg a Spotmedia által is idézett Financial Times.

Ciolacu a brit gazdasági lapnak azt nyilatkozta, hogy a költségvetési hiány, amely tavaly 6,2% volt, 2023-ban biztosan csökkenni fog, de konkrét számot nem említett, mindössze azt körvonalazta, hogy három évvel ezelőtt egészen más volt a gazdasági helyzete az országnak, mint most.

„Románia most stabil, a második legmagasabb növekedési rátával Európában, ami a közvetlen külföldi befektetésekből származik. De a költségvetést át kellett szervezni, hogy segítsük Ukrajnát, különösen a gabonaszállítmányok tekintetében” – magyarázta, utalva arra az exportfolyosóra, amelyet Románia fenntartott Ukrajna számára a Fekete-tengeri gabonaszállítmányok helyettesítésére.

„Ezek előre nem látható kiadások voltak. Felmentésre van szükségünk a költségvetési szabályok alól” – hangsúlyozta Ciolacu.

A kormányfő arról is beszélt, hogy megtakarításokat fog eszközölni, és említette a készülő közigazgatási reformot, amelyhez ragaszkodott annak ellenére, hogy az ország 2024-ben négy választási forduló előtt áll: európai, helyhatósági, elnöki és parlamenti választások.

Ciolacu megoldásai Ukrajna gabonaexportjának segítésére

Románia két hónapon belül megduplázza fő fekete-tengeri kikötőjének és dunai vízi útvonalának kapacitását, hogy segítsen Ukrajnának abban, hogy gabonáját Oroszország hatóköréből kiszállítsa – mondta a miniszterelnök az FT-nek adott interjúban.

A miniszterelnök a brit gazdasági lapnak elmondta, hogy tervét a kormány az ukrán dunai kikötők elleni orosz támadásoktól függetlenül végre fogja hajtani.

„Ukrajna 2023-ban mintegy 40 millió tonna gabonát készül exportálni. A kivitelük elősegítéséért megnöveltük mind a konstancai kikötő, mind a kikötőbe vezető folyami útvonalak kapacitását” – mondta Ciolacu.

Az Agerpres által is összefoglalt részletben a Financial Times rávilágított, Románia ígérete azután hangzott el, miután Oroszország felmondta a megállapodást, amelyik lehetővé tette, hogy Ukrajna gabonát exportáljon fekete-tengeri kikötőin keresztül. Moszkva ugyanakkor megfenyegette az ukrán kikötőket elhagyó kereskedelmi hajókat, ami az exportnak a Dunára való átirányításához vezetett.

„Mi is tanultunk a történtekből Oroszországgal kapcsolatban. Jelenleg már egyáltalán nem függünk az orosz energiától vagy erőforrásoktól. Ukrajnának nyújtott támogatásunk feltétel nélküli” – nyilatkozta a miniszterelnök, és hozzátette: Románia biztonsága jelenleg nincs veszélyben. A konstancai kikötő és más útvonalak megnövelt kapacitása lehetővé teszi az ukrán gabonaexport megduplázását havi 4 millió tonnára – jelentette ki.

Kitért arra, hogy a dunai ukrán kikötők gabonaraktárai elleni támadások dacára vannak megoldások az orosz gabonaexportra. Példaként említette, hogy Románia októbertől lehetővé teszi az éjszakai hajózást a Sulina-csatornán, a teherforgalmat pedig legalább napi 14 hajóra növeli. Ennek köszönhetően Ukrajnának csak kisebb mennyiségű gabonát kell a támadásoknak kitett raktárakban tárolnia.

Románia tervét a Duna túloldalán, a román határon lévő ukrán kikötők elleni orosz támadásoktól függetlenül végrehajtják – biztosította Ciolacu miniszterelnök az interjúban.

„Ukrajnának 2023-ban mintegy 40 millió tonna gabonája lesz, amit exportra szán. Ennek megkönnyítésére megnöveltük a kapacitást mind a konstancai kikötőben, mind a konstancai kikötőhöz vezető bekötőutakon, hogy ezt lehetővé tegyük. A lehető legjobban mozgósítottunk” – magyarázta Ciolacu.

Románia több közúti határátkelőt is megnyit, és javítja vasúti infrastruktúráját az ukrán határon lévő állomásokon, hogy felgyorsítsa az árutovábbítást – tette hozzá Ciolacu.

Az ukrán pilóták megkezdik a kiképzést

A kormányfő visszafogottan nyilatkozott a Kijevnek nyújtott katonai segítségnyújtásról, de Ciolacu szerint partnereik tudják, hogy Bukarest sokkal többet nyújt a humanitárius segélynél és a logisztikai támogatásnál.

Az ország részt vesz a NATO-tagok által adományozott F-16-os vadászgépek ukrán pilótáinak kiképzésében is, és várja a tanfolyamok megkezdését engedélyező szükséges dokumentumokat.

„Várhatóan a következő napokban írják alá a jegyzőkönyveket a pilóták számára, ami az utolsó hátralévő akadály” – mondta. „Ami minket illet, minden logisztika a helyén van” – jelentette ki Ciolacu.

Oroszország ukrajnai háborúja biztonsági kockázatot jelent Románia közeli szövetségese, a Moldovai Köztársaság számára is, amelynek uniós tagság iránti kérelmét Bukarest teljes szívvel támogatja – mondta Ciolacu. „Moldova messze a legsebezhetőbb állam Európában” – mondta a miniszterelnök.

Egy kis Orbán-kritikát is megeresztett a román kormányfő

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az EU-ban és a NATO-ban vétójogával élve blokkolta a különböző tagsági kérelmeket, így próbálta rákényszeríteni Brüsszelt, hogy felszabadítsa a befagyasztott uniós forrásokat – mondta Ciolacu. „A magyarok ezzel spekulálnak” – mutatott rá, hozzátéve, hogy helytelen ilyen stratégiai kérdéseket átpolitizálni.

„Egy diktátor és a szabad világ közötti háború zajlik, és Európa nem engedheti meg magának, hogy elveszítse ezt” – mondta Ciolacu Vlagyimir Putyinra utalva és Orbán felelősségét firtatva.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!