A diákszervezetek élesen bírálják az oktatási minisztérium új ösztöndíj-tervezetét

2023. augusztus 28. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az oktatási minisztérium által nyilvános konzultációra benyújtott tervezet szerint az érdemösztöndíjakat minden osztályban a diákok legjobb 30%-a kapná, függetlenül az általános átlagtól. A változtatást a 2023-2024-es tanévtől vezetnék be az általános és középiskolákban – számol be az Edupedu oktatási portál. Ugyanakkor az érdemösztöndíj havi 200 lejről 450 lejre növekedne az új törvény szerint.

Eddig a 9,50-es átlagot elérő diákok részesültek érdemösztöndíjban, ezt a módosítást alig a pandémiát követően vezették be, és most már ismét változtatnának rajta úgy, hogy a médiától függetlenül a legjobb 30 százalék volna jogosult az ösztöndíjra. Ha egy osztályban egy vagy több olyan tanuló van, akinek az éves átlaga megegyezik az érdemösztöndíjasok listáján utolsóként szereplő diákéval, akkor a kedvezményezettek listája kibővül az azonos átlaggal rendelkezőkkel.

Több diákszervezet élesen bírálja a tervezetet, és annak módosítását követeli. A diákképviselők közleményükben azt mondják, hogy a tervezet számos kérdést vet fel, és állandósítja az új oktatási törvény által kiváltott káoszt.

Rámutatnak, hogy a középiskolai felvételi hierarchikus jellege a jó tanulókat bünteti azzal, hogy tanulmányi eredményeik ellenére nem kapnak ösztöndíjat, mivel egy „jobb” osztályban a tanulók több mint 30%-ának kiváló jegyei lehetnek. „Úgy gondoljuk, hogy a javaslatnak szigorúan az általános iskolákban lenne értelme, ahol a tanulókat sávos rendszer szerint osztják be” – áll a közleményben,

Ami a szociális ösztöndíjakat illeti, a közlemény szerint az oktatási minisztérium nincs kapcsolatban a romániai valósággal. „A szociális ösztöndíjak szabályozásának szintjén ismét bebizonyosodik, hogy az oktatási minisztérium nincs kapcsolatban a romániai társadalmi valósággal. Csak azok a diákok jogosultak ösztöndíjra, akiknek a szüleinek a családtagonkénti havi nettó átlagjövedelme nem éri el a nettó minimálbér 50%-át. Így az a gyermek, akinek mindkét szülője a minimálbért keresi, ”túl jómódúnak„ számít ahhoz, hogy részesüljön ebből a támogatásból” – áll a közleményben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!