Két személy meghalt, 56-an megsérültek a szombat esti Dâmboviţa megyei robbanásokban

2023. augusztus 27. – 08:49

Két személy meghalt, 56-an megsérültek a szombat esti Dâmboviţa megyei robbanásokban
Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A belügyminisztérium vasárnap hajnalban kiadott közleménye szerint összesen 57 sérültje és egy halálos áldozata van a Dâmboviţa megyei Crevedia egyik autógáz-töltőállomásánál történt robbanásoknak. Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) vezetőjének tájékoztatása szerint vasárnap délben elhunyt a szombat esti robbanás egyik sérültje, ezzel kettőre emelkedett az eset halálos áldozatainak a száma.

A beszámoló értelmében az első detonációban összesen nyolcan sérültek meg, egyikük infarktusban meghalt, égési sérülései nem voltak. Heten pedig különféle súlyosságú égési sérüléseket szenvedtek. Közülük hármat a bukaresti sürgősségi kórházba, négyet a Bagdasar-Arseni kórházba szállítottak. A hét sérült egyikének a halálát jelentette be Arafat vasárnap délben.

További 50 személy a második robbanásban sérült meg, közülük hármat a târgoviştéi kórház sürgősségi osztályára, 47-et bukaresti egészségügyi intézményekbe vittek. A sérültek közül 43-an belügyi alkalmazottak: 39 tűzoltó, két rendőr és két csendőr.

A robbanás után mintegy 3000 lakót evakuáltak a robbanások 700 méteres körzetéből.

A belügyminisztériumnál válságstábot állítottak fel, amelynek tagja volt Marcel Ciolacu miniszterelnök és Cătălin Predoiu belügyminiszter is. A hatóságok aktiválták az uniós polgári védelmi mechanizmust.

Marcel Ciolacu miniszterelnök az éjszaka folyamán ellátogatott a Floreasca kórházba, hogy személyesen tájékozódjon a sérültek állapotáról. Akkor azt mondta, az éjszaka folyamán Olaszországba, illetve Belgiumba szállítják a robbanások négy sérültjét.

A védelmi minisztérium vasárnap tájékoztatási szerint a hadsereg C-27J Spartan típusú repülőgépe hajnali 5 óra körül szállt fel Bukarestből, és két sérültet szállít Brüsszelbe. Egy másik ugyanilyen típusú gép 8 órakor indult Milánóba, szintén két, égési sérüléseket szenvedett beteggel.

A katasztrófavédelem hajnali 3 óra körül közölte, hogy lokalizálták a tüzet és dolgoznak a tűzfészkek eloltásán. A Dâmboviţa megyei katasztrófavédelem munkatársa, Bogdan Popescu azt nyilatkozta, összesen három robbanás történt, amelyek közül a második volt a legerősebb. Ennek bekövetkeztekor sérültek meg a tűzoltók, akik mintegy 100 méteres távolságról oltották a lángokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!