Békésen zajlott a két világháborúban elesett katonák tiszteletére rendezett megemlékezés az úzvölgyi katonatemetőben

2023. augusztus 26. – 19:17

Békésen zajlott a két világháborúban elesett katonák tiszteletére rendezett megemlékezés az úzvölgyi katonatemetőben
Vitéz Bartha Mihály úzvölgyi veterán (k) koszorút helyez el a családja körében az egykori bajtársai emlékére a temetőben – Fotó: Veres Nándor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Békésen zajlott le az I. és a II. világháborúban elesett katonák tiszteletére rendezett megemlékezés szombaton az úzvölgyi katonatemetőben – derül ki a Székelyhon tudósításából.

A két világháborúban elesett székelye határőrök tiszteletére augusztus 26-án évek óta megemlékezést szerveznek. Az idei esemény különlegességét az adta, hogy a megemlékezésre „bejelentkezett” a Mihai Tîrnoveanu vezette Calea Neamului is. Tîrnoveanu a júliusban általuk felállított fakeresztek védelmére szólította fel a közelben élő híveit. Végül úgy néz ki, hogy süket fülekre találta a felhívása, mert a tudósítások szerint nem jelentek meg a temetőnél. Sőt, Tîrnoveanu sem posztolt Úzvölgyéből a Facebook oldalán, pedig általában mindenről posztol, helyette a Frăția Ortodoxă sinaia-i akciójáról (temetőtakarítás a román hősök ottani temetőjében, illetve megemlékezés) osztott meg két videót.

A Székelyhon tudósítása szerint a határvédő hősök előtt tisztelgő zászlófelvonáson, ünnepi beszédeken, ökumenikus istentiszteleten több százan vettek részt Úzvölgyében. Egy részüket buszokkal szállították a helyszínre, de sokan voltak olyanok, akik autóval érkeztek a megemlékezésre.

Az eseményt szervező Csíkszentmárton polgármestere, Birtalan Sándor felszólalás azt hangsúlyozta, a határvédő székelyek leszármazottai évtizedek óta rendszeresen kijárnak a sírkertbe, hogy nagyapáik, dédapáik bátor helytállására emlékezzenek, nem úgy, mint azok, akik „rátelepedtek” sírjaikra, és „megpróbálják átírni” a történelmet.

„ Szomorúak vagyunk, hiszen időnk jelentős részét azzal kell töltenünk, hogy halott őseink sírjait kell megvédenünk a betolakodóktól. Négy éve már annak, hogy az úzvölgyi hősök álmát időnként hangoskodók zavarják meg, és valótlanságokat akarnak bizonyítani. Nekik üzenjük, hogy mindegy, hogy hányszor rúgnak belénk” – idézte a Székelyhon a településvezetőt.

Fotó: Veres Nándor / MTI Fotó: Veres Nándor / MTI
Fotó: Veres Nándor / MTI

Felszólalásában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is kitért a júliusban felállított fakeresztekre. Borboly szerint a fakereszteket ki fogják szedni a földből, de fontos, hogy ezt törvényes úton tegyék meg.

„Talán voltak, akik úgy gondolták, hogy a betonkereszteket nem lehet eltávolítani a törvény erejével, a jog eszközeivel, de meggyőződhettek, hogy kitartó munkával, összefogással ebben a temetőben a béke helyreállítható. (...) Nem hiszem, hogy van olyan ember most itt, aki azt gondolná, hogy az a jó megoldás, hogy egy nap kiszedjük a fakereszteket, másnap pedig jönnek, és visszateszik, vagy még tesznek többet melléjük. Az a megoldás, hogy úgy szedjük ki, hogy higgyünk abban, hogy többet nem lesznek ide visszatéve” – idézik a tanácselnököt. A tudósítás szerint Borboly arra is ígéretet tett, hogy pénzt különítettek el egy védelmi rendszer kiépítésére, amivel az illetéktelen behatolásokat és a garázdálkodásokat szeretnék megakadályozni, és ami 24 órás megfigyelését biztosítaná a helyszínnek, amit bárki, bármikor követhet.

Az RMDSZ-es politikus a Facebookon oldalán is azt ígérte: el fogják érni, hogy a fakereszteket véglegesen eltávolítsák.

„Továbbra is kitartunk amellett, hogy az úzvölgyi temető nem lehet folyamatos cirkuszok helyszíne, és az egyetlen út a törvényes út. Fontos kihangsúlyozni: ez nem román-magyar cirkusz! Román ajkúak egy szélsőséges csoportja borzolja az indulatokat, akikkel a románság többsége sem ért egyet. A temető szabályzata egyszerű: bárki bemehet, szervezhet megemlékezést, távozáskor koszorút, virágot, gyertyát hagyhat bent, semmi egyebet” – írta közösségi oldalán a Hargita megyei tanács elnöke.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!