Kemény bírságot kockáztat, akinek túl hangosan szól az autójában a riasztó

2023. augusztus 24. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

A hatályos KRESZ értelmében az autótulajdonosok nem szereltethetnek be akármilyen riasztót a járműveikbe, hanem csak olyanokat, amelyek megfelelnek mind a hangerőre, mind a kibocsátott hang időtartamára vonatkozó szabályoknak. Ellenkező esetben közel 3 000 lejes bírságot kockáztatnak, írja az Avocatnet.

A jogszabály pontosan meghatározza, milyen paraméterenek kell megfeleljen egy riasztókészülék: a kibocsátott jel nem lehet hosszabb egy percnél, az intenzitása pedig nem haladhatja meg a zajküszöböt.

Az Avocatnet emlékeztet, az egészségügyi minisztérium idevágó rendelete szerint a lakások maximális zajküszöbértéke nappal 35 decibel, éjszaka (22:00-06:00 óra között) pedig 25 decibel. A zajszint értékét zárt ablakú helyiségben határozzák meg.

A KRESZ végrehajtási rendelete szerint tilos továbbá az olyan, nagy érzékenységű autóriasztók használata is, amelyek olyan esetben is megszólalhatnak, amikor egy másik jármű közel halad el a berendezéssel felszerelt jármű mellett.

Azok az autótulajdonosok, akik megszegik a közúti közlekedési törvény ezen rendelkezéseit, a negyedik büntetési osztályba tartozó, azaz kilenc és 20 büntetőpont közötti bírságot kockáztatnak. Tekintettel arra, hogy a büntetőpont értéke jelenleg 145 lej, a kiszabható bírság 1305 lej és 2900 lej között lehet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!