Elbocsátották a botoșani-i kórház igazgatóját a szülészeten meghalt nő esete miatt

2023. augusztus 23. – 15:04

Elbocsátották a botoșani-i kórház igazgatóját a szülészeten meghalt nő esete miatt
Tüntetnek Botoșani-ban Alexandra halálát követően, 2023. aug. 21-én – Fotó: Vocea Botoșani / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Felmentették Angel Călint a Botoșani Megyei Sürgősségi Kórház menedzseri funkciójából, közölte szerdán Facebook-oldalán az egészségügyi intézményt fenntartó Botoșani Megyei Tanács. Az igazgató leváltását tüntetéssorozat előzte meg, amelyet annak a fiatal anyának a halála váltott ki, akit vetélése és erős fájdalmai ellenére hét órán át nem részesítettek semmilyen ellátásban.

Amint a megyei egészségügyi igazgatóság jelentéséből kiderült, 23:30 és 00:45 között különféle vizsgálatokat végeztek a fiatal nőn, majd tüneti kezelést kapott. 00:53-kor az ügyeletes orvos megkapta a laborvizsgálatok eredményeit, de 00.45-től, amikor sóoldatot és egy gyógyszert kapott, 7:35-ig semmiféle ellátásban nem részesült a páciens. 7:35-kor romlott az állapota és átvitték az intenzív osztályra, ahol 40 percen át próbálták újraéleszteni, de sikertelenül.

„Angel Călin úr elbocsátása nem törli el az egészségügyi személyzet bűnösségét, akik nem léptek fel Alexandra tragikus esetében, ezért ismételten kérem a kezelőorvos és az ügyeletes orvos lemondását, akik az empátia teljes hiányát mutatták egy fájdalommal küzdő nő iránt, valamint a szakmaiság hatalmas hiányát is. Ez a felelősségvállalás minimális gesztusa lenne az ilyen tragédiák esetében! Ezeknek a lemondásoknak gyorsan és habozás nélkül meg kell történniük, hogy hasonló ne történhessen többé!” – idézte Doina Federovici-ot, a Botoșani Megyei Tanács elnökét a közlemény.

A kórház vezetését a versenyvizsga kiírásáig Monica Adăscăliței orvosnő látja el.

Angel Călin egyébként szintén megbízott vezető volt, Doina Caba lemondása után került a kórház élére, hogy a kórház folyamatban lévő beruházásai és projektjei ne álljanak le. Angel Călin korábban a Botoșani megyei munkaügyi hivatal aligazgatója, Săveni város alpolgármestere és a Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium államtitkára volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!