Botoșani: hét órán át nem kapott semmiféle kezelést a szülészeten meghalt várandós nő

2023. augusztus 22. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem hét órán át semmiféle ellátásban nem részesült az a 25 éves várandós nő, aki pénteken reggel meghalt a botoşani-i megyei kórház szülészeti osztályán – derül ki a megyei egészségügyi igazgatóságnak az üggyel kapcsolatos előzetes jelentéséből.

A dokumentum szerint, amelyet az Agerpres idéz, Alexandra Ivanovot 23 óra 30 perckor utalták be az egészségügyi intézménybe hüvelyi vérzéssel, alhasi és deréktáji fájdalommal. A diagnózis szerint a magzat fejlődése megszakadt, ugyanakkor enyhe méhvérzést és másodlagos anémiát is megállapítottak.

Amint az ellenőrzés során kiderült, 23:30 és 00:45 között különféle vizsgálatokat végeztek a fiatal nőn, majd tüneti kezelést kapott. 00:53-kor az ügyeletes orvos megkapta a laborvizsgálatok eredményeit, de 00.45-től, amikor sóoldatot és egy gyógyszert kapott, 7:35-ig semmiféle ellátásban nem részesült a páciens. 7:35-kor romlott az állapota és átvitték az intenzív osztályra, ahol 40 percen át próbálták újraéleszteni, de sikertelenül.

A DSP jelentésében a hiányosságok között említik, hogy ellenőrzéskor a kórház nem bocsátotta az egészségügyi ellenőrök rendelkezésére az ilyen esetekben alkalmazott eljárást/protokollt.

Az ellenőrök további dokumentumokat kértek az egészségügyi intézménytől, a terápiás eljárásokat és protokollokat, a boncolás eredményét és egyéb, az ellenőrzés lezárásához szükséges iratot.

A DSP illetékesei szerint az ügyet az anyai halálozásokkal foglalkozó megyei bizottság is megvizsgálja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!