A gabonatranzit mennyiségének megduplázásáról állapodott meg az ukrán és a román kormányfő

2023. augusztus 18. – 19:12

A gabonatranzit mennyiségének megduplázásáról állapodott meg az ukrán és a román kormányfő
Gabonaterminál a konstancai kikötőben – Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu román kormányfő pénteken bejelentette, Bukarestbe látogató ukrán hivatali kollégájával megállapodtak arról, hogy az elkövetkező időszakban az ukrán gabona romániai tranzitforgalma havi 2 millió tonnáról 4 millió tonnára növekedjék, írja az Agerpres.

A Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Ciolacu kifejtette, hogy széles körű eszmecserét folytattak az Oroszország által indított háború legújabb fejleményeiről, valamint az Ukrajna előtt álló kihívásokról. Ukrán hivatali kollégája részletesen tájékoztatta, hogy milyen hatása van a globális élelmezésbiztonságra és Ukrajna gazdaságára annak, hogy Oroszország egyoldalúan felmondta az ukrán gabona fekete-tengeri szállítását lehetővé tevő egyezményt.

„Biztosítottam őt arról, hogy Románia a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is részt vállal az ukrán gabona nemzetközi piacokra történő kivitelének megkönnyítésében. Reméljük, hogy a teljes ukrajnai gabonaexport több mint 60 százalékát Románián keresztül fogjuk szállítani. (...) Közösen ambiciózus célt tűztünk ki: az elkövetkező időszakban megduplázzuk az ukrán gabona romániai tranzitforgalmát, amely a jelenlegi havi 2 millió tonnáról 4 millió tonnára nő” – számolt be a román kormányfő.

Ciolacu szerint ennek érdekében erőfeszítéseket tesznek a meglévő kapacitások és szállítási útvonalak, elsősorban a Sulina-csatorna és a konstancai kikötő fejlesztésére.

Ezzel kapcsolatban a két kormányfő aláírt egy politikai nyilatkozatot az Ukrajnából érkező áruk tranzitjának biztosításáról.

Ciolacu elmondta: Románia jelentős erőfeszítéseket tett, többek között költségvetési forrásokat különített el az ukrajnai áruk átvételi, tranzit- és továbbítási kapacitásának bővítésére, az összeköttetések javítására, és ennek eredményei már láthatóak. A tranzitforgalom akár 200 százalékkal is nőtt a főbb tranzitpontokon, a konstancai kikötőben pedig 500 százalékkal – mutatott rá a miniszterelnök.

„Nyomatékosítottam azonban, hogy az országos és az európai szinten elfogadott intézkedések egyaránt figyelembe fogják venni Ukrajna támogatásának szükségességét, de a román termelők és gazdák jogos elvárásait és aggodalmait is. A romániai belső piac és a román gazdák védelme a kormány egyik fő célkitűzése, és én gondoskodni fogok arról, hogy a dolgok a megfelelő irányba haladjanak” – szögezte le Ciolacu.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!