Több száz ukrán férfi szökött át Romániába, hogy elkerüljék a hadba vonulást

2023. augusztus 17. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai fegyveres konfliktus kezdete óta ukrán férfiak százai lépték át törvénytelenül a határt, hogy elmeneküljenek a háború elől – írja az Agerpres a határrendészet Iaşi megyei területi felügyelőségének tájékoztatása alapján

A felügyelőség elemzéséből kiderül, hogy a fegyveres konfliktus 2022. február 24-i kirobbanásától 2023. augusztus 15-éig a határrendészek 451 olyan Ukrajnából érkezett férfit azonosítottak Botoşani megye területén, akik törvénytelenül lépték át az ukrán-román határt. 190 eset az idén történt.

Az ukrán férfiak mindegyike menedékkérelemmel fordult a román hatóságokhoz, arra hivatkozva, hogy katonai konfliktusban érintett országból érkeztek, így nem adták át őket az ukrán hatóságoknak. Minodora Răcnea, a Iaşi megyei felügyelőség ügyfélszolgálatis tisztje szerint értesítették a bevándorlási főfelügyelőséget (IGI), amely elindította az eljárást a menedékjog odaítélésére. Az ukrán férfiakat elhelyezték a rădăuţi-i menekültszálláson.

A háború kitörése és a hadiállapot 2022. februári kihirdetése óta a 18 és 60 év közötti ukrán férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát, és felszólításra kötelesek hadba vonulni.

Ennek elkerülése végett sokan közülük megpróbálják illegálisan elhagyni az országot átszökve a határon Romániába vagy a Moldovai Köztársaságba, vagy megvesztegetve az ukrán vámosokat és határrendészeket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!