Robbanás volt a román tengerparton, a hatóságok szerint tengeri aknáról lehet szó

2023. augusztus 14. – 10:07

Robbanás volt a román tengerparton, a hatóságok szerint tengeri aknáról lehet szó
A tüzoltóság vizsgálódik a robbanás helyszínén Costinesti-en, 2023. aug. 14-én – Fotó: Costin Dinca / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A konstancai hatóságok jelentették, hogy hétfő reggel helyi idő szerint 9 óra 40 perckor a tengerparti Costinești üdülőtelepen, a Forum Hotel előtti móló környékét erős robbanás rázta meg. A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség jelentése szerint elképzelhető, hogy tengeri aknáról van szó. A beavatkozásra szakosodott csapatok a helyszínen vannak, egyelőre nem érkezett bejelentés anyagi károkról vagy személyi sérülésről. A román tengerpart egyébként tömve van turistákkal a négynapos minivakáció miatt, ugyanis a hétvégét két szabadnap követi.

„Ma reggel 9.00 óra körül érkezett a segélyhívás, hogy avatkozzunk be Costinești üdülőhelyen, ahol robbanás történt a mólón. A Konstanca megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőségének több erőforrását is gyorsan a helyszínre vezényelték, a tuzlai állomásról tűzoltóautó, elsősegélynyújtó személyzet, mentőcsónak indult, és tűzszerész csapat is van a helyszínen” – nyilatkozta a sajtónak Ana-Maria Stoica, a katasztrófavédelem szóvivője.

A Digi24 hírtévének egy szemtanú arról számolt be, hogy hangos robbanás volt a környéken, és sűrű fekete füstöt látott. „Azt mondták, hogy valami felrobbant. Megérkeztek a rendőrök és a tűzoltók. A turisták még mindig a vízben vannak” – foglalta össze a pillanatnyi helyzetképet a nyilatkozó.

A tengeri akna a hullámtörő szikláknak ütközhetett, és a hatóságok szerint nem okozott nagyobb kárt, csak ijedelmet. A rendőrség és a mentők szerint azonban a veszély nem múlt el, ezért a parti őrség és az összes intervenciós egység készültségben van, mivel

bizonyos források szerint még egy tengeri akna sodródik a part közelében.

A Honvédelmi Minisztérium közölte, a haditengerészek mindent megtesznek, hogy semlegesítsék, mielőtt felrobbanna.

A búvárcsapat a parti őrség hajóján próbálja megközelíteni a jelzett területet, hogy „felmérjék a helyzetet, és beavatkozzanak a semlegesítés érdekében, amennyiben meglátják az aknát” – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Corneliu Pavel, a román haditengerészeti erők szóvivője a Digi24-nek elmondta, a búvárok feladatát az időjárás eléggé megnehezíti. „A szél erősen fúj a nyílt tenger felől, a látótávolság a vízben meglehetősen alacsony. Ez egy nehéz küldetés a búvárok számára. Amint odaérnek, több információval fogunk rendelkezni”. Hozzátette: az ukrajnai háború kezdete óta öt tengeri aknát semlegesítettek.

Elég feszült a helyzet, mert sokan vannak a parton, Costinești egy forgalmas üdülőhely. Ráadásul az incidens éppen a haditengerészet napja előtt történik. Hagyományosan augusztus 15-én a román tengerparton nagy tengeri parádét rendeznek minden évben, így ünnepelik a román haditengerészeket. Idén is nagy készülődés előzte meg az ünnepnapot, egyelőre nem tudni, hogy lemondják-e az ünnepséget, vagy sem.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!