Első helyezést ért el Románia csapata a nemzetközi földrajz olimpián

2023. augusztus 14. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai olimpikonok csapata az országok rangsorolásában első helyezést ért el, a résztvevő diákok pedig külön-külön három arany és egy ezüst érmet szereztek az indonéziai Bandung városában megrendezett 2023-as nemzetközi földrajzolimpián (iGEO) – jelentette be az oktatási minisztérium. A versenyen minden országból négy 16–19 éves középiskolás diák vehet részt, és angol nyelven tartják.

A megmérettetésekre augusztus 9. és 12-e között került sor – olvasható a hivatalos programban, amelyet az Edupedu idéz. Az idézett forrás szerint az olimpián 46 országból közel 180 diák versenyzett. A román csapat két iasi-i, egy bukaresti és egy focșani-i középiskolás diákból állt, mind a négyen állami oktatási intézmények diákjai. A csoport koordinátorai Fiscutean Mihaela Cornelia és Fiscutean Dorin tanárok voltak a Iași-i Nemzeti Kollégiumból.


A Nemzetközi Földrajzi Olimpia (iGeo) a világ legjobb 16 és 19 év közötti földrajzos diákjai számára évente megrendezett verseny. Az országukat képviselő diákok a legjobbak közül kerülnek ki, és az iGeo-n egy három részből álló megmérettetésen kell bizonyítaniuk tudásukat: egy írásbeli és egy multimédiás teszten, valamint egy jelentős terepgyakorlatból, amely megfigyelést igényel, és amelyet kartográfiai ábrázolás és földrajzi elemzés követ.

Az olimpia célkitűzései a között szerepel az International Geography honlapja szerint

  • a fiatalok aktív érdeklődésének felkeltése a földrajzi és környezetvédelmi tanulmányok iránt;
  • pozitívan hozzájárulni a földrajz mint felső középiskolai tantárgy fontosságáról szóló vitához, felhívva a figyelmet a fiatalok földrajzi ismereteinek, készségeinek és érdeklődésének minőségére;
  • elősegíteni a különböző országokból származó fiatalok közötti társadalmi kapcsolatokat, és ezáltal hozzájárulni a nemzetek közötti megértéshez.

A Telex szerint a magyarországi diákok csapata két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, és ez minden idők legjobb magyar szereplése a nemzetközi földrajz olimpián.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!