Másodfokon is vesztett Beke István és Szőcs Zoltán a román állam elleni kártérítés-igénylő perben

2023. augusztus 12. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

Beke István és Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi csoportjának volt vezetői elvesztették fellebbezésüket abban a polgári perben, amelyben 1 millió lej kártérítést követeltek a román államtól a 2015. december 1-jei kézdivásárhelyi katonai felvonulás elleni sikertelen támadás megszervezéséért kiszabott 5 éves börtönbüntetésükért. A legfelsőbb bíróságon még próbálkozhatnak fellebbezéssel, írja a Ziare.com.

A 2021 nyarán feltételesen szabadult Beke és Szőcs Zoltán polgári pert indítottak, amelyben azzal vádolják a román államot, hogy jogtalanul tartotta őket előzetes letartóztatásban, majd vizsgálati fogságban. A brassói fellebbviteli bíróság 2023. április 4-én elutasította a polgári keresetet, de ők 2023. július 7-én fellebbeztek az ítélet ellen, és az ügyet most a legfelsőbb bíróság fogja tárgyalni. A Ziare.com portál arról ír, hogy az egymillió lejes kártérítést az érintettek a szerintük jogellenes szabadságmegvonás miatt kérik, de felsorolják az eljárási visszásságokat is: például a vádpontok utolsó percben történő módosítását, vagy hogy nem adtak megfelelő lehetőséget a védekezésre, sérült a tisztességes eljáráshoz való jog, az ártatlanság vélelme. Beke és Szőcs ügyvédeinek érvei között nemzetközi jogi szabályokat, illetve az uniós jogrendbe is beépített szabályokat sorakoztatnak fel.

A román sajtóban a székelyföldi terroristák ügyeként elhíresült perben 2018-ban jogerősen ötévi börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság a HVIM aktivistáit, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Azzal gyanúsították őket, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett – december elsejei – katonai parádén. Az erdélyi magyar nyilvánosság egy jelentős része már az elejétől fogva koncepciós perként tekintett az eljárásra, amelynek több 180 fokos fordulata is volt.

Bár kezdetben csak az illegálisnak minősülő petárdák birtoklásáért büntették volna őket, az ügyészség szerint gyilkoló erejű bombát lehetett volna gyártani belőlük, így a legfelsőbb bíróság a büntetőjogi besorolást terrorista cselekményekre változtatva rendelte el a vádlottak bebörtönzését.

Szőcs és Beke is mindvégig ártatlannak mondta magát, képtelenségnek nevezve a feltételezést, hogy saját közösségükben, egy magyar többségű kisvárosban akartak volna a románság ellen irányuló merényletet elkövetni robbantásra alkalmatlan petárdákkal.

Mindketten 2021. július 19-én szabadultak a brassói bíróság határozata alapján.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!