Tizenkét éves titok: 2011-ben 265 millió forintot kapott az Orbán-kormánytól nem hivatalosan az EMNT

2023. augusztus 11. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkét évvel ezelőtti, eddig nem nyilvános kormányhatározatokba nézhetett bele a HVG, amely megnézte, hogy az eddig titkolt kormánydöntések nyomán szétosztott pénzek hova kerültek. Tetemes részük Erdélybe került, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz. Nem érdektelen megjegyezni itt, hogy ez éppen az a periódus volt – 2011-ben – amikor az RMDSZ ellenzékeként működő, Tőkés László által vezetett formációt akarta helyzetbe hozni a Fidesz, amely akkor egyáltalán nem ápolt szoros kapcsolatot a legnagyobb erdélyi magyar politikai alakulattal. Mindez akkor változott meg, miután Markó Bélától Kelemen Hunor vette át az RMDSZ vezetését.

Visszatérve a HVG által felderített történetre, a lap az előzményeket is feleleveníti, és leírja, hogy a NER hatalomra kerülése után nem sokkal, már 2010 végén törvényt hoztak a határon túli magyarságnak szánt kormányzati támogatásokat elosztó Bethlen Gábor Alapról, 2011 tavaszán pedig meg is alakult az állami tulajdonú alapkezelő cég, az Orbán-kormány még ezután is többször megkerülte a maga által gründolt szervezetet, és közvetlenül, egyedi döntéssel támogatott közpénzből számára kedves határon túli szervezeteket.

Az anyaországi költségvetésből támogatni kívánt civilek kiválasztásának okát, szempontjait, de legtöbbször még az összeg felhasználási célját is mellőző kormánydöntésekből 2011-ben ötöt is hozott az Orbán-kormány, ezek közül négyet a kormányfő, egyet Semjén Zsolt írt alá. Mind az öt kormánydöntés úgynevezett „kétezres” típusú határozat volt, vagyis nem volt titkos, mégse volt nyilvános – egészen mostanáig.

A keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak ezek a határozatok, idén márciusban a Fővárosi Törvényszék első fokon a HVG javára ítélt, és arra kötelezték a kormányt, hogy teljesítsék a lap közérdekű adatigénylését, vagyis adjanak ki több mint harminc, korábban tíz évre titkosított kormányhatározatot.

Öt kormánydöntéssel egyetlen év alatt, 2011-ben összesen 787 millió forintot osztott szét a magyar kormány kilenc szervezet között Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, Szerbiában és Horvátországban – derült ki a lap friss cikkéből.

A teljes összeg 35 százaléka, 277 millió forint Erdélybe került.

Ennek tetemes részét, 265 milliót négy részletben az Orbán Viktorral Tusványoson egy színpadon fellépő Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kapta. További 6 millió jutott a vele szorosan együttműködő Székely Nemzeti Tanácsnak, másik 6 millió pedig utóbbi háttérszervének, a Siculitas Egyesületnek.

A támogatások megoszlása szervezetenként így néz ki:

  • Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (Románia) 265 millió Ft,
  • Főnix Polgári Társulás (Szlovákia) 190 millió Ft,
  • Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (Ukrajna) 122,7 millió Ft,
  • Magyar Nemzeti Tanács (Szerbia) 90 millió Ft,
  • Pro Futuro Hungarica (Szlovákia) 50 millió Ft,
  • Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (Horvátország) 34,3 millió Ft,
  • Agenda Polgári Egyesület (Szerbia) 23 millió Ft,
  • Székely Nemzeti Tanács (Románia) 6 millió Ft,
  • Siculitas Egyesület (Románia) 6 millió Ft.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!