Temették a kultúrát több erdélyi intézmény előtt – így tiltakoztak a tervezett átszervezés ellen

2023. augusztus 11. – 12:50

Temették a kultúrát több erdélyi intézmény előtt – így tiltakoztak a tervezett átszervezés ellen
Gyászruhába öltöztetett bábok a csíkszeredai Csíki Játékszín lépcsőjén – Fotó: Kelemen Kinga / Csíki Játékszín

Másolás

Vágólapra másolva

Románia több kulturális intézménye előtt megismételték péntek délelőtt azt a néma tiltakozó performanszt, amelyet először a csíkszeredai Csíki Játékszín társulata szervezett meg, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a kulturális közszférára és a társadalom egészére katasztrofális hatással lenne, ha az eredetileg javasolt formában lépne életbe a kormány költségcsökkentést célzó sürgősségi rendelettervezete.

A csíkszeredai színház élő közvetítéssel jelentkezett a Facebook-oldalán, ebben sorra mutatták az ország különböző intézményei előtt feketébe öltözve, némán tiltakozó alkalmazottakat, akik jelképesen a kultúrát és a kulturális intézményeket temették. A sepsiszentgyörgyi színház előtt egy koporsót is elhelyeztek, így jelezve, hogy amennyiben bevezetik a bejelentett megszorításokat, sok kulturális intézmény működése lehetetlenné válik. „Támogatjuk az UNITER és a RNMR állásfoglalását” – üzenték a tiltakozók a Román Színházi Szövetség és a Romániai Múzeumok Országos Hálózatának kormányhoz eljuttatott szövegeire utalva.

A romániai kulturális közintézmények többsége jelenleg is túlélő üzemmódban működik, a tervezett megszorító intézkedések pedig nem csak a kisebbeket lehetetlenítenék el, hanem a teljes kulturális szférára beláthatatlan hatással lennének, mondták a Transtelexnek különböző intézményvezetők. A lépések ellen az USR és az RMDSZ önkormányzati vezetői is tiltakoztak.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke már három évvel ezelőtt végrehajtotta megyéjében a kulturális intézetek összevonását, ezért megkerestük a történet elszenvedőit, hogy lássuk, ez az intézkedés hogyan befolyásolta a működésüket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!