Görögországban felszámoltak egy román közvetítőkkel működő gyermekkereskedelmi hálózatot

2023. augusztus 11. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

A krétai Chaniában a görög rendőrség leleplezett egy híres nőgyógyász által működtetett gyermekkereskedő hálózatot, amelynek több tagja román állampolgár volt.

Az orvos, egy 73 éves férfi, egy termékenységi klinikát működtetett, és ezt használva paravánként, jól működő gyerekkereskedelmi hálózatot fejlesztett ki a klinika alkalmazottaival. Újszülöttenként 70 és 120 ezer euró közötti összegért közvetítette a csecsemők eladását – írja a görög ProtoThema portál, amely beszámolt a hálózat lefüleléséről.

A klinika ügyfelei között gyermektelen párok és egyedülálló személyek voltak, akik szülők szerettek volna lenni. Az ügyhöz közel álló források a kiadványnak elmondták, hogy azok, akik gyermeket akartak vásárolni, fiktív élettársi szerződést kötöttek a béranyaként használt nőkkel, majd miután a nők megszülték gyereküket és átadták azt a jövendőbeli szülőnek, elváltak. „Ily módon, hamis iratok felhasználásával próbálták aztán a gyerekeket törvényesen magukhoz kötni, hogy a hatóságok előtt ne bukjanak le” – mondták ugyanezek a források.

Nőgyógyász, embriológus, biológus is volt a hálózatban, valamint több román nő, akiknek az volt a feladatuk, hogy főként a Balkánról és Kelet-Európából származó nőket találjanak, és pénzért cserébe rávegyék őket a hálózattal való együttműködésre. „Volt egy romániai nő, aki ebben a krétai központban dolgozott. Volt még két másik közvetítő, egy Szalonikiben és egy Romániában, akik megtalálták a nőket és elhozták őket Romániából Szalonikibe, majd Szalonikiből Chaniába, minden költséget kifizetve” – mondták a források a kiadványnak.

A 73 éves orvos klinikáján alkalmazott román nő volt a felelős a nők bekerítéséért, és a hálózat többi tagjával együttműködve gondoskodott róluk, ételt, szállást és orvosi ellátást biztosítottak nekik a szülésig. „De végül nem adták meg nekik azt a pénzt, amit ígértek. Kihasználták őket. Havi 300 és 600 euró közötti összeget kaptak, attól függően, hogy mit csináltak. Néhány nő nem lett béranya, hanem petesejteket adományozott, amit az orvosok más nők megtermékenyítésére használtak” – tették hozzá a források.

A stafétabotot ezután átadták a hálózat biológusának, aki az orvosokkal együttműködve átvette a nők genetikai anyagát. Azokat, akik teherbe estek, kilenc hónapig, a szülésig kis, rejtett szállásokon tartották.

A bűnözésből a hálózat olyan nagy hasznot húzott, hogy offshore cégeket is alapítottak, hogy gyanútlanul kezelhessék az összegyűlt pénzeket. „Most a rendőrség ellenőrzést végez annak érdekében, hogy azonosítsák a tevékenységükből származó pénzt. Ugyanakkor hamisításban és csalásban is részt vesznek” – magyarázták a görög sajtónak rendőrségi források.

A hatóságok kilenc embert tartóztattak le – hat embert Chaniában, kettőt Athénban és egyet Szalonikiben. Athénban letartóztattak egy román nőt, aki kapcsolatban állt a hálózattal, valamint egy nőt, aki már szült, és azt tervezte, hogy a hálózati kapcsolattartóval Szalonikibe utazik, hogy átadja a gyermeket egy házaspárnak. Az elfogottak ellen bűnszervezet alapítása és abban való részvétel, embercsempészet, kiskorúak örökbefogadásában való közvetítés, hamisítás, születések legalizálásával összefüggő hamis orvosi igazolás miatt indult eljárás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!