Türkizzöld gránitlapokkal jelölnék a forradalom útjának állomásait Temesváron

2023. augusztus 10. – 14:54

Türkizzöld gránitlapokkal jelölnék a forradalom útjának állomásait Temesváron
A temesvári Forradalom útja egyik állomásának látványterve – Forrás: Temesvár polgármesteri hivatala

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyetlen temesvári projekt, amely kezdettől fogva szerepel az országos helyreállítási tervben, az a Forradalom útja: gyakorlatilag egy virtuális útvonal, amely összeköti azokat a helyszíneket a városban, amelyek szimbolikus jelentőséggel bírnak a kollektív emlékezetben.

A terv szerint az 1989. decemberi temesvári események legfontosabb helyszínein türkiz színű gránitlapokat helyeznének a járdákra, amelyeket bronszalggal vennének körül, és ezen a kereten olvashatók volnának a legfontosabb információk azzal az eseménnyel kapcsolatban, amely ott történt. A Forradalom útján kivitelezése 10 millió lejbe fog kerülni, beleértve az áfát is, és a kapcsolódó dokumentációt a helyi tanácsosoknak kell megszavazniuk, írja a De Banat helyi portál.

Ruben Lațcău alpolgármester a sajtónak elmondta, hogy a projektet azért tartja fontosnak a városháza, mert a forradalmi eseményeknek még nincs egy megfelelő köztéri ábrázolása Temesváron.

Ahol a hely engedi, ott egy utcabútort helyeznek el, amely lehetővé teszi a jobb jelölést, de egyben azt is, hogy a helyet pihenésre használják. A pad felületébe egy azonos fémből (bronzból) készült emléktábla kerül beépítésre. Ez egy minimális méretű szöveget tartalmaz majd, pontos helymegjelöléssel, illetve egy beolvasható QR-k A virtuális platform elérhetősége a QR-kóddal, ugyanis szintén a terv része volna egy olyan online platformot kapcsolni az útvonalhoz, ahol részletes leírásokkal és egykori forradalmárok vallomásainak közzétételével lehet majd elmélyíteni az az élményt, amelyet a Forradalom útvonalának végigkövetése jelent. Az online platformon a forradalomhoz és a városhoz kapcsolódó fotókból, videó- és hangfelvételekből, valamint egyéb dokumentumokból álló tartalmak is elérhetők lesznek.

A Forradalom útja két tervezett állomásának látványterve – Forrás: Temesvár polgármesteri hivatala A Forradalom útja két tervezett állomásának látványterve – Forrás: Temesvár polgármesteri hivatala
A Forradalom útja két tervezett állomásának látványterve – Forrás: Temesvár polgármesteri hivatala

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!