A miniszterelnök betért egy üzletbe meggyőződni arról, hogy csökkentek-e az élelmiszerárak

2023. augusztus 10. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

A hatóságok folyamatosan ellenőrzik az alapélelmiszerek kereskedelmi árrésének csökkentését előíró sürgősségi rendelet betartását, írja az Agerpres, a Ciolacu-kabinet szóvivőjére, Mihai Constantinra hivatkozva, aki elmondta, a napokban közzétett elemzésében a Versenytanács megállapította: a jogszabály hatására bizonyos termékek ára jelentősen csökkent augusztus elsején júniushoz képest.

A szóvivőt az újságírók Marcel Ciolacu miniszterelnöknek a csütörtöki kormányülésen elhangzott kijelentéséről kérdezték, amely szerint nem drágultak az élelmiszerek az alapélelmiszerek kereskedelmi árrésének csökkentését előíró sürgősségi rendelet hatályba lépése óta.

Azt hiszem, hogy a kormányfő a saját megfigyeléseire is alapozta ezt a kijelentését, mert ha nem tévedek, a múlt hétvégén útban hazafelé betért egy üzletbe, hogy saját szemével győződjön meg a rendelet hatásáról – mondta Mihai Constantin.

Azt nem tudni, hogy valóban azért lépett-e be a boltba Marcel Ciolacu, hogy az árakat ellenőrizze, de tény, hogy a miniszterelnök oldalán már szép reklámvideó hirdeti, hogy a politikus maga felügyeli az árréskorlátozás hatását. Ebben a montázsban pedig valóban látható a kormányfő egy zöldséges stand, egy kenyeres pult, illetve egy felvágottakat, szalámikat tároló hűtőszekrény előtt is. Mondjuk épp az a szalámi, amit leemel a rúdról nem tartozik azok közé az élelmiszerek közé, amelyekre vonatkozna a csökkentés. De hát ezek csak apró szépséghibák.

Egyébként a videóhoz mellékelt szövegben Ciolacu leírja, hogy milyen élelmiszerknél tapasztalta a legnagyobb árcsökkenést: „saját szememmel akartam látni, hogyan alkalmazzák ezt a jogszabályt, és ma elmentem egy Profi üzletbe a 4. kerületben. A legnagyobb csökkenés az újkrumpli, a kenyér, a sajt, a liszt és a kukoricaliszt árában tapasztalható” – sorolta fel.

Hozzátette: „biztosíthatom a románokat, hogy az elkövetkező időszakban minden ellenőrző hatóság minden üzletben ellenőrizni fogja, hogy ezt a rendeletet helyesen alkalmazzák-e, hogy minden román napi kosarának ára csökkenjen.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!