Szeptember közepén adhatják át az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közötti szakaszát

2023. augusztus 9. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 15-e körül adják át a forgalomnak az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közötti szakaszát – írja az Agerpres Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter nyilatkozatára hivatkozva. A tárcavezető szerint a munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak.

Ezzel a 13 kilométeres szakasszal a romániai autópályák és gyorsforgalmi utak hosszának összege eléri az 1000 kilométert. „Jóval kevesebb, mint amennyire szükségünk lenne” – ismerte el a miniszter.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a sztráda két Kolozs megyei szakaszával gondok vannak a földcsuszamlások miatt. Az összesen több mint 40 kilométert kitevő szakaszok nagy kihívások elé állítják a kivitelezőt. „Ez a legnehezebb sztrádaszakaszok egyike az országban, és jövő év végére el kellene készülni vele” – emlékeztetett Grindeanu.

A miniszter ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy őszre elkészül az erdélyi autópálya összes kiírása. A Meszes-alagút kivitelezésére augusztus 28-áig lehet benyújtani az ajánlatokat.

Grindeanu korábban már megnézte a Maroskece és Aranyosgyéres közötti sztrádaszakasz építését is, azzal kapcsolatban is kijelentette, hogyha jó az időjárás, akkor valós esély van arra, hogy év végéig átadják a forgalomnak.

Az észak-erdélyi, A3-as autópálya több mint egy évtizede épül, és az Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakasz átadása azt jelentené, hogy autópályán lehet majd eljutni Marosvásárhelyről Kolozsvárra, egész pontosan Magyarnádasig. A Magyarnádastól a magyar határig tartó szakaszok építése viszont még mindig lassan halad. A Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közötti 13 kilométeres szakasz szeptemberben esedékes átadása ellenére is.

A Brettyószéplak és Bisztraterebes, illetve a Bisztraterebes és Bihar közötti szakaszokon (különböző fázisban ugyan, de) most zajlik a licit arról, hogy végül kik építhetik meg. A Bihar és Bors II. határátkelő között szakasz már elkészült.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!