Rareș Bogdan: a miniszterelnök szavai zsarolásnak hangzanak, a PNL köteles nemet mondani az adóemelési javaslatokra

2023. augusztus 8. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Rareș Bogdan a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti képviselője és egyben a párt alelnöke szerint Marcel Ciolacu miniszterelnök lemondással való fenyegetőzése zsarolásnak hangzik, és a PNL-nek kötelessége nemet mondani az adóemelési javaslatokra, mondta a G4Media megkeresésére. Értelmezésében Ciolacu, lemondásával párhuzamosan, az előrehozott választásokat helyezte kilátásba.

Bogdan azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy nem államférfiként, hanem politikusként viselkedik, és hogy a Szociáldemokrata Párt elnöke nem ér fel Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza szintjére.

„Romániát vezetni nem olyan, mint egy színdarabot előadni, amelyben egy ponton elrontasz egy szöveget, és dühös leszel a közönségre, és azzal fenyegetőzöl, hogy elhagyod a színpadot. Emlékeztetem, hogy a legutóbbi demokratikus romániai választásokon a román nép jobboldali többséget szavazott a parlamentbe!” – mondta Rareș Bogdan.

A PNL-s EP-képviselő szerint Romániának azzal van szerencséje, hogy Klaus Iohannis nem döntene előrehozott választások mellett, ami szerinte az országot ismét nehéz helyzetbe hozná. „A PNL nem hajt fejet és nem hajol meg előtted, Marcel Ciolacu! A Nemzeti Liberális Párt vezetőségének határozott és magára vállalt álláspontjával fog válaszolni minden fenyegetésre és nyomásra, ami ránk, liberálisokra irányul. Elég volt!” – tette hozzá Rareș Bogdan.

Bogdan szerint a PNL-nek kötelessége nemet mondani az adó- és vámemelési javaslatokra, amelyek „súlyosan befolyásolnák a romániai üzleti környezetet, és máris nagy nyugtalanságot keltettek a román állampolgárok körében. Ez a tulajdon elleni legsúlyosabb támadás Iliescu óta!”.

A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy a parlamenti választások alatt a PSD szerezte meg a többséget. A PNL csupán azzal tudott a szocik fölé keveredni, hogy Klaus Iohannis államfő kérhette fel a kormányfőket, akik rendszerint nem a PSD színeiben politizáltak. A PSD a szavaztok 30, a PNL 25 százalékát szerezte meg, így jelenleg a PSD 110, a PNL 93 parlamenti helyet birtokol. A Politico mérései szerint a PSD jelenleg is ezt az eredményt érné el, ha parlamenti választásra kerülne sor. A PNL azonban 18 százalékon áll a pártok közül a 3. helyen, így a 2016-os választásnál (20%) is rosszabb eredményt érne el.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!