Romániában az elmúlt 30 évben 79 százalékkal csökkent a nem kívánt terhességek száma

2023. augusztus 7. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Egy globális, 150 országot felölelő kutatásban mérték meg a romániai adatokat is, a tudósok az eredményeket a neves orvosi szaklapban, a The Lancetben publikálták. Romániában a nem tervezett terhességek aránya az elmúlt 30 évben 79%-kal csökkent – derült ki a kutatásból, amelyet a Hotnews is ismertetett. Az ezer nőre jutó 216 nem tervezett terhességről ez a szám 50 alá csökkent, az abortuszok száma pedig 177/ezer nőről 6 abortusz/ezer nőre esett vissza.

Az adatok szerint az abortusszal végződő nem kívánt terhességek aránya 83%-ról 71%-ra csökkent. Romániában évente átlagosan 385 ezer terhességet regisztrálnak az egészségügyi rendszerben. Ebből 200 ezer terhesség nem tervezett, és ezek közül 140 ezer abortusszal végződik.

Emellett az adatok a kutatásba bevont nők jövedelmi csoportonkénti részletezését is tartalmazzák. A nem tervezett terhességek globális átlaga ezer nőre vetítve 64, és globálisan e terhességek 61%-a végződik abortusszal.

A Világbank által használt jövedelmi csoportokat használva a kutatók fordított arányt találtak a nem tervezett terhesség és a jövedelmi szint között. Egy másik eredmény az volt, hogy azokban az országokban, ahol az abortuszt törvényileg korlátozták, nőtt az abortusszal végződő nem tervezett terhességek aránya, és magasabb volt a nem tervezett terhességek száma.

A tanulmányt az Egyesült Királyság kormánya, a holland külügyminisztérium, az UNDP/UNFPA/UNICEF/WHO/Világbank humán reprodukciós kutatással kapcsolatos kutatási, fejlesztési és képzési különprogramja (HRP) és a Bill & Melinda Gates Alapítvány finanszírozta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!