A leghatékonyabban elköltött pénzeket venné el a kormány a civilektől

2023. augusztus 7. – 09:08

A leghatékonyabban elköltött pénzeket venné el a kormány a civilektől
Gyerekfoglalkozáson a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely kiadásai egy részét a cégek által felajánlható támogatásból fedezik – Fotó: a Milvus Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 700 civil szervezet tiltakozott a kormány kiszivárgott terve ellen, mely szerint megszüntetnék azt a lehetőséget, hogy a cégek az adójukból leírható összegeket felajánlják egyesületeknek, alapítványoknak. A Dăruiește Viață (Adományozz Életet) nevű szervezet, mely egy kórház építésére vállalkozott Bukarestben, egy petíciót is indított annak érdekében, hogy megakadályozza a kormányrendelet életbe léptetését. Mint írják, a bevételeik több mint 50 százalékától esnének el, ha a jogszabály életbe lépne. Úgy vélik, a kormány gúnyt űzne több százezer civil munkájából, mellyel millióknak segítenek országos szinten.

A Spotmedia arról ír, hogy a jelenleg érvényben levő szabályok szerint a vállalatok évente a Bruttó Hazai Össztermék mindössze 0,15%-ának megfelelő összeget ajánlják fel a civil szervezetek támogatására. Ez az összeg nagyon picinek számít a kormány büdzséjében, viszont igen jelentős segítség a nemkormányzati szervezetek számára. A megvonásuk sok egyesületet kétségbeejtő helyzetbe hozna, veszélybe kerülnének társadalmi szempontból igen fontos szolgáltatások.

„A kormány megint ott próbál spórolni, ahol nem kellene. A civil szervezeteknek juttatott támogatás az adóknak csak igen kis részét érinti, viszont a pénzek leghatékonyabb felhasználását biztosítja”

– mondta el a Transtelexnek Papp Tamás, a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke. Hozzátette: természetesen ők is aláírták a kormánynak írt közös levelet, mert nem értenek egyet a tervezett jogszabály-módosítással.

Kérdésünkre, hogy mit jelentene a megvonás a Milvus esetében, Papp Tamás kifejtette, egyebek mellett veszélybe kerülne a marosvásárhelyi madárkórház néven ismert rehabilitációs központjuk, ahol nemcsak sérült madarakat, de más vadállatokat is befogadnak és kezelnek. Kifejtette: a központ éves költségvetése körülbelül 30 ezer euró, melynek nagyobbik részét a cégek által felajánlott támogatásból, kisebb részét a magánszemélyektől befolyó 3,5%-ból fedezik. „Ezekből a pénzekből fizetünk egy alkalmazottat, a fejlesztéseket, és ebből vásároljuk meg az évi 1-2 tonna élelmiszert az állatoknak. Éves szinten több ezer olyan embert látunk el tanácsokkal, akik sérült, bajbajutott állatot találnak, és segíteni szeretnének. Emellett több száz állatot fogadunk be a központba, ahol ellátjuk, gyógyítjuk őket, hogy ismét a szabadban élhessenek. Ez egy olyan szolgáltatás, melyet úgy tartunk fenn, hogy az az államnak nem kerül semmibe” – magyarázta Papp Tamás.

Hozzátette, szintén a céges támogatások teszik lehetővé, hogy a különböző pályázatok lejárta után is folytathassanak egy-egy programot. Megemlítette a kerecsensólyom védelmét célzó pályázatukat, melyet az EU-s projekt lezárulta után közösségi támogatásból folytattak. „A tevékenységek nem állhatnak le, a faj védelme nem szünetelhet, mert veszélybe kerülhet, amit korábban elértünk” – mondta a Milvus elnöke, aki szerint „katasztrofális” hatással lenne sok civil szervezetre nézve, ha bevezetnék a korlátozást.

„És ez csak a természetvédelem, de mi lesz azokkal a nagy civil szervezetekkel, amelyek szociális téren nyújtanak fontos szolgáltatásokat, például időseknek, betegeknek segítenek?”

– tett fel a kérdést. Papp Tamás úgy vélte, amennyiben ezeket a pénzeket úgy használnák fel, hogy először a kormány kasszájába vándorolnának, majd visszaosztanák az önkormányzatoknak, a hatékonyságuk társadalmi szinten egy tizedét sem érné el annak, mintha egyenesen a közösségi szolgáltatásokat fenntartó civil szervezetekhez jutnának.

„Ez a típusú fundraising egy jó lehetőség a civil szervezeteknek arra, hogy eltartsák magukat. Képzéseket szerveztek, mi is tanultuk, tanuljuk, hogy kell csinálni, ez egy nagyon pozitív dolog. Én értem, hogy a kormány bajban van anyagilag, mert rosszul bánt a pénzekkel, spórolnia kell, és azt is értem, hogy közelednek a választások, de nem tartom a legbölcsebb döntésnek, hogy az ilyen típusú alapokhoz, a leghatékonyabban elköltött pénzekhez nyúlna hozzá” – összegzett Papp Tamás.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!