Összesen 258 millió lej közpénzt kapnak idén a pártok – derül ki az EFOR jelentéséből

2023. augusztus 4. – 09:14

Összesen 258 millió lej közpénzt kapnak idén a pártok – derül ki az EFOR jelentéséből
Szavaznak a parlamenti képviselők és szenátorok a különnyugdíjaik eltörléséről 2023. június 26-án – Fotó: Octav Ganea/Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A politikai és stratégiai elemzéseket készítő romániai think tank, az Expert Forum az Állandó választási Hatóság, az AEP által a politikai pártoknak juttatott támogatások alakulását vizsgálta meg 2023 első hat hónapjára kiterjedően. Felmérésükből kiderül, hogy a pártok fél év alatt összesen 125 millió lejt kaptak, és 118 milliót költöttek el.

A pénzeket kezelő intézmény, az AEP az első félévben a következő összegeket utalta át a politikai alakulatoknak:

  • PSD – 48,2 millió lej
  • PNL – 40,8 millió lej
  • USR – 22 millió lej
  • AUR – 9,7 millió lej
  • PMP – 2,5 millió lej
  • Pro Románia – 1,8 millió lej

Az utóbbi két alakulatról fontos megjegyezni, hogy nem parlamenti pártok.

Az EFOR megállapította, hogy a legtöbb párt szinte mindent elköltött, amit az első 6 hónapban az államtól kapott, vagy még annál is többet, a plusz saját forrásokból származik: megtakarítások, adományok, tagsági díjak. A PSD 85%-ot, a PNL 81%-ot, az USR 104%-ot, a PMP 132%-ot, az AUR 131%-ot, a Pro Románia 243%-ot költött.

A legtöbb pénzt szokás szerint a sajtóra és a propagandára fordították (a teljes összeg 49%-át). Közel 58 millió lej (kb. 12 millió euró) értékű szerződésekről van szó, írja az Expert Forum, és felhívja a figyelmet, hogy jelentős növekedés következett be a 2021-es és 2022-es 24 millió és 47 millió lejről.

Forrás: Expert Forum
Forrás: Expert Forum

Ezután következnek az ingó és ingatlanvagyonra (10%), a személyzetre (9%), a politikai tanácsadásra (7%) és a politikai jellegű tevékenységekre (5%) fordított kiadások.

Az EFOR megjegyezte, hogy az AUR és a Pro Románia nem költött pénzt sajtóra és propagandára. Ezzel szemben a PSD és a PNL az állami pénz majdnem 2/3-át a párt számára kedvező médiamegjelenésre fordította. Az USR esetében is jelentős növekedés tapasztalható: a kapott összeg ⅓-át fordították kommunikációs célokra.

A számítások szerint 2023 első félévében a következő összegeket költötték a pártok sajtós szerződésekre és propagandára:

  • PSD – 27,4 millió lej
  • PNL – 22,4 millió lej
  • USR – 7,1 millió lej
  • PMP – 971.000 lej

Az EFOR azt is megállapította, hogy a sajtóra fordított kiadások átláthatósága továbbra is hiányos, és a PSD által a parlamentben előterjesztett törvényjavaslatot, amely a politikai reklámokat szabályozta volna, a szenátus nem hagyta jóvá.

Ami a többi kiadást illeti, továbbra is az USR az a párt, amely a legtöbbet költ személyzeti kiadásokra – 4,9 milliót, szemben a PSD 3,2 milliójával és a PNL 1,5 milliójával.

Ami az AUR-t illeti, az is elkezdte a támogatásokból származó pénzek elköltését, a legnagyobb kiadásuk azonban a párt által kitalált és beüzemelt orvosi karavánhoz szükséges járművek megvásárlása volt, erre költöttek 12 millió lejt. A közpénzből vásárolt és propagandisztikus céllal működtetett orvosi karaván az ország szegényebb megyéit járja, hogy egészségügyi szolgáltatásokat nyújtson. Mondani sem kell, hogy az autók a párt logójával vannak ellátva.

Az AUR emellett nyilvánosan bejelentette, hogy 20 kisbuszt vásárolt a diákok számára, amelyeket a hátrányos helyzetű közösségeknek adományoz. „Egyelőre nem tudjuk, hogy honnan finanszírozták ezt a vásárlást, de ha vannak állami források, akkor az AUR nem adományozhatja oda ezeket a járműveket, mivel ez ellentétes lenne a hatályos jogszabályokkal” – állítja az EFOR.

A PSD is burkolt választási kampányba kezdett, az iskolások korrepetálását vagy a szemészeti konzultációkat a pártközpontokban vagy a párt logójával megjelölt helyiségekben tartják. Ezeket azonban nem az állami támogatásból finanszírozzák – mutat rá a jelentés.

Az RMDSZ azért nem szerepel ebben a kimutatásban, mert nem pártként, hanem a romániai magyar közösséget képviselő érdekvédelmi szervezetként nem az Állandó Választási Hatóságtól kapja a működéséhez szükséges pénzt, hanem az Etnikumközi Hivataltól. A törvény értelmében az RMDSZ a kedvezményezettje/haszonélvezője (beneficiar) és kezelője (gestionar) ennek a pénznek, amit azért kap, mert a romániai magyarságot képviseli a parlamentben. Arról, hogy ezt az összeget hogyan költi el az RMDSZ, kik és milyen mértékben részesülnek a visszaosztásból, mennyit fordít a teljes összegből saját működésére és céljaira a szervezet, egyszóval az átlátható elköltéséről az összegnek, több nyilvános vita volt, az Átlátszó Erdély évekkel ezelőtt hosszú cikksorozatban tematizálta az RMDSZ által kezelt közpénz elosztását.

Az Expert Forum teljes jelentése itt található.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!