A pénzügyminiszter számításai szerint 2,5 milliárdot spórolna idén a kormány a közszféra reformjával

2023. augusztus 2. – 15:15

A pénzügyminiszter számításai szerint 2,5 milliárdot spórolna idén a kormány a közszféra reformjával
Marcel Boloş pénzügyminiszter és Marcel Ciolacu miniszterelnök a szerdai sajtótájékoztatón – Fotó: Románia Kormánya

Másolás

Vágólapra másolva

A Marcel Ciolacu kormányfővel tartott szerdai találkozója utáni sajtótájékoztatóján Marcel Boloş pénzügyminiszter ismertette a költéségvetési kiadások lefaragását célzó intézkedéscsomagot.

A tárcavezető közlése szerint 20 százalékkal csökkentik az államtitkárok, helyettes államtitkárok és az ezeknek megfelelő rangú köztisztségek számát. Emellett megszüntetik a jelenleg nyilvántartott 204.000 betöltetlen közalkalmazotti állások egy részét, ami a vezetői állások számának csökkenéséhez is vezet a közszférában.

Boloş elmagyarázta: a továbbiakban csak azok a közintézményeken belüli szakosztályok tarthatók fenn, amelyek vezetőjének legalább 10 beosztottja van; ugyanígy csak azok az intézményen belüli igazgatóságok tarthatók fenn, amelyek vezetőjének legalább 20 beosztottja van, egy főigazgatóság működtetéséhez pedig legalább 40 beosztottra lesz szükség. Ennek megfelelően az irodavezetői állások megszűnnek.

További intézkedés, hogy a jelenlegi 12 százalékról 8 százalékra mérsékelik a vezetői állások törvényben rögzített arányát a közintézményekben, ami a pénzügyminiszter szerint a „főnökök” számának 30 százalékos csökkentését jelenti.

Boloş elmondta, hogy a bérpótlékok a közszférában többé halmozottan nem haladhatják az alapbért. A szabadságpénzt eltörlik, és csak a bruttó 10.000 lejnél kisebb fizetésű közalkalmazottak részesülnek üdülési utalványban. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az utóbbi értékjegyek évi 1,8 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést.

A megszorítások érinteni fogják az étkezési utalványokat is. 'Nem normális, hogy egy 30.000 lejes jövedelmű közhivatalnok étkezési támogatást is kapjon' – jegyezte meg Boloş.

A pénzügyminiszter további intézkedésként említette a mobiltelefon-költségek korlátozását: egy készülék beszerzésére fordítható összeg felső határa 500 lej, a havi előfizetési díjé 50 lej lesz a közintézményekben.

A G4Media szerint a tárcavezető kijelentette, hogy 2,5 milliárdot spórolnának meg idén a felsorolt intézkedések bevezetésével.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!