A külhoni magyar állampolgároknak eddig sem járt amerikai vízummentesség, a korlátozás így nem érinti őket

2023. augusztus 1. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

A vízummentes beutazás az Amerikai Egyesült Államokba már 2021 februárjától elérhetetlen a külhoni magyar állampolgároknak, a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességének korlátozása így nem érinti őket.

Azon ESTA kérelmezők esetében, akik Magyarország államhatárain kívül születtek, a rendszer a születési hely alapján automatikusan vízumkérelem benyújtására hívja fel az elektronikus beutazási engedélyét igénylő magyar állampolgárokat – írja a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata is az Egyesült Államokba történő beutazási és tartózkodási feltételekről szóló tájékoztatóban.

Az Egyesült Államok szigorúan korlátozta a Magyarországról érkezők vízummentességét, írta a Telex. Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár kilencven napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. Ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük. Ennek érvényessége csökken keddtől két évről egy évre a magyar útlevéllel rendelkezők számára, ráadásul esetükben az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

A döntés az amerikai nagykövetség közleménye szerint 2010-re vezethető vissza, amikor az Orbán-kormány állampolgárságot biztosított a határon túli magyaroknak.

Az amerikaiak szerint az egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember kapott magyar állampolgárságot 2011 és 2020 között megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.

A nagykövet szerint az amerikai kormány évek óta foglalkozik ezzel a „biztonsági sebezhetőséggel”, de a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a program követelményeinek minden szempontból megfeleljen.

A Washington Post a Department of Homeland Securityre hivatkozva azt írja, hogy 2018-ig 700 olyan ember szerzett egyszerű honosítással magyar állampolgárságot, aki nem voltak magyar nemzetiségű. Álláspontjuk szerint így 700 ember szerzett vízummentes amerikai belépésre jogosító állampolgárságot „csalással”. Közülük a DHS adatai szerint legalább 65-en be is léptek az USA területére, és 2018-ban közülük harmincról még nem tudták, pontosan merre lehetnek az államokon belül.

„Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!” – reagált a magyar Belügyminisztérium a magyarországi amerikai nagykövetség keddi közleményére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!