Korlátozta az USA a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességét

2023. augusztus 1. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok szigorúan korlátozta a Magyarországról érkezők vízummentességét – írja a Politico.

Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár kilencven napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. Ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

A döntés csak az augusztus 1-je után beérkezett kérelmeket érinti, a korábban kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek.

Az amerikai programban részt vevő negyven ország közül egyedül Magyarországot érinti a lépés. A döntés az amerikai nagykövetség közleménye szerint 2010-re vezethető vissza, amikor az Orbán-kormány állampolgárságot biztosított a határon túli magyaroknak.

Az amerikaiak szerint az egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember kapott magyar állampolgárságot 2011 és 2020 között megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.

A nagykövet szerint az amerikai kormány évek óta foglalkozik ezzel a „biztonsági sebezhetőséggel”, de a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a program követelményeinek minden szempontból megfeleljen. „Ez egy igazán szerencsétlen nap” – fogalmazott David Pressman, és hozzátette: az Egyesült Államok nem erre az eredményre törekedett.

A nagykövetség közleményében azt írják, a módosítás azonnali hatályú, és mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezelik. 

„Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!” A magyar kormány nevében először a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium reagált egy három mondatos közleményben az amerikaiak bejelentésére.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!