A Kovászna megyei szociális igazgatóság is utalt be fogyatékkal élőket Marosbárdosra, a horrorpincéről nem tudtak

2023. július 28. – 15:00

A Kovászna megyei szociális igazgatóság is utalt be fogyatékkal élőket Marosbárdosra, a horrorpincéről nem tudtak
A marosbárdosi Căsuța Lu’Min nevű, időseket és fogyatékkal élőket ellátó intézményben embertelen körülmények között tartott pácienseket találtak – Fotó: casutalumin.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Kovászna megyéből származó fogyatékkal élőket is ápoltak a marosbárdosi otthonban, amelyet a pincében felfedezett, elhanyagolt páciensek miatt zártak be. Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője a Transtelexnek azt mondta, értetlenül áll a történtek előtt, hiszen a korábbi ellenőrzések során mindent rendben találtak.

Amikor már mindenki azt hitte, hogy az országos ellenőrzésekkel véget ért a romániai idősotthonok botránysorozata, Maros megyében újabb csontváz esett ki a szekrényből: a marosbárdosi Căsuța Lu’Min nevű, időseket és fogyatékkal élőket ellátó intézményben pincébe zárt, elhanyagolt páciensekre bukkantak. A visszaéléseket feltáró jogvédő szervezet, a Centrul de Resurse Juridice (CRJ) egyik munkatársa, Georgiana Pascu a Zi de zi hírportálnak azt mondta, hogy a marosbárdosi otthonban többek között olyan embereket találtak, akiknek az elhelyezésére a Kovászna megyei szociális igazgatóság kötött szerződést az otthonnal. Az értesülést Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője megerősítette a Transtelexnek. Közben a DNA is vizsgálatot indított.

Vass Mária elmondta, a marosbárdosi otthon szolgáltatást nyújtott számukra azzal, hogy fogyatékkal élő embereket látott el. „A beszerzési rendelkezéseket betartva a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság megvásárolta tőle a szolgáltatást, mert Kovászna megyében nem tudtuk elhelyezni ezeket a embereket. A törvény megengedi, sőt a fogyatékosságok ellátására vonatkozó törvény arra buzdítja az állami szférát, hogy kiszervezze a szolgáltatásokat, vagy éppen szolgáltatásokat vásároljon privát szférából, és semmiképp se ő hozza létre a mamutintézményeket. Így történt a szolgáltatás megvásárlása. Összesen tizenhét szerződést kötöttünk. Többszöri látogatás volt, monitorizálás, minden rendben volt, több intézmény is ellenőrizte ezt az alapítványt, akkor se kaptunk semmiféle rossz jelzést, az utóbbi két évben kollégáim háromszor voltak ott, és rendben voltak az ellátottjaink, normál körülmények között, tisztán tartva” – jelentette ki az igazgató.

„Egyszerűen nem is értem, hogyan találhattak elhanyagolt pácienseket a marosbárdosi otthonban. Teljesen megdöbbentem az este, amikor megtudtam”

– jelentette ki Vass Mária. Az igazgató elmondása szerint szerdán a kifizetéseket ellenőrző ügynökség járt náluk és az otthonban is, és mindent rendben találtak. Másnap pedig közölték vele, hogy mi történt, ami teljesen váratlanul érte.

„Azért sem értem, mert az utóbbi időben is rendszeresen monitorizáltuk az otthont, és minden rendben volt. Az ellátottságuk jó volt, jól érezték magukat. A hozzátartozók közül – akiknek van – sem jelezte senki soha, hogy valami gond lenne, és mi se tapasztaltuk a látogatások során, hogy baj van. Egyszerre ketten-hárman mentek ellenőrzésre, és minden rendben volt, a páciensek ápoltak, gondozottak voltak, tehát nem értem, hogy mi történhetett” – részletezte az igazgató.

Vass Mária nem bocsátkozott feltételezésekbe azzal kapcsolatban, hogy az alapítvány eltitkolta volna az embertelen körülmények között tartott pácienseket az ellenőrző szervek elől. „Nem tudom, hogy csakugyan eltitkolták, eldugták, elvitték volna máshova arra az időre, amíg ellenőrzések voltak. Ezt nem tudnám megmondani. Mi ahányszor ott jártunk, rendben találtuk, és volt, hogy anélkül mentünk oda, hogy bejelentkeztünk volna, akkor is rendben volt és ott találtuk a betegeket” – jegyezte meg.

Mint hangsúlyozta, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósághoz tartozó fogyatékkal élő gondozottakat nem a kérdéses alagsorban tartották, rajtuk utólag sem észlelték bántalmazás nyomait. „A gondozottjainkat a pszichiátriára vitték át, és a kilépő és belépő papírjaikból kitűnik, hogy nincsen semmiféle bántalmazási jel rajtuk, legalábbis a miénkeken nincs” – tette hozzá.

A Gyulafehérvári Caritas igazgatójának, Márton Andrásnak a Transtelexen megjelent nyilatkozatára reagálva, miszerint lehettek hiányosságok a voluntari-i idősotthon-botrány után elrendelt országos ellenőrzésben, és az további visszaélésekre és túlkapásokra is lehetőséget adhatott, Vass Mária azt mondta, lehet, hogy voltak hiányosságok az ellenőrzéseben, tekintve, hogy két héttel ezelőtt a marosbárdosi otthont is átvilágították.

„Nálunk rendben voltak a dolgok, de azok az intézmények, akik kijártak akkor, és ellenőrizték ezt a bizonyos egyesületet, alapítványt nem találtak semmit, nem is jeleztek semmit” – mutatott rá az igazgató.

Bukaresti DGASPC: a marosbárdosi otthon jelezte, hogy nem vállalja tovább a tőlük érkezett öt pácienst

Bukarest hatodik kerületének szociális és gyermekvédelmi igazgatósága szintén megerősítette, hogy ők is szerződést kötöttek a marosbárdosi otthonnal öt, 18 és 26 év közötti páciens elhelyezésére. Az intézmény szerint azért volt szükség arra, hogy a fővárosból áthelyezzék őket, mert pszichiátriai kezelésre és orvosi felügyeletre szorultak, ön- és közveszélyesek voltak, Bukarestben pedig nem voltak megfelelő körülmények az ápolásukra, írja a Digi24.ro.

A bukaresti DGASPC nyilatkozata szerint a páciensek egy része több otthonban megfordult már, de agresszív viselkedésük miatt kizárták őket ezekből. A Maros megyei otthon mellett szólt, hogy megvoltak a szükséges engedélyei. A bukaresti szociális munkások utoljára egy hónappal ezelőtt jártak a marosbárdosi otthonban, és azt állapították meg, hogy az öt pácienst megfelelően ápolják, állapotuk enyhén javult, arról pedig nem tudtak, hogy az alagsorban is lennének lakók, teszi hozzá a hírtelevízió internetes oldala.

A szociális igazgatóság azt is közölte, hogy a marosbárdosi otthon nemrég jelezte, hogy nem tudja tovább vállalni az öt Bukarestből érkezett páciens kezelését.

Menesztették a Maros megyei szociális felügyelet igazgatóját

Menesztették a szociális otthonok felügyeleti szervének (AJPIS) Maros megyei igazgatóját, Cristian Viorel Răduţot, jelentette be pénteken a Maros megyei prefektúra. Ez az intézmény lett volna felelős a marosbárdosi otthonban történt visszaélések feltárásáért, de a munkatársai állítólag nem mentek le az alagsorba, ahol másnap embertelen körülmények között tartott pácienseket találtak egy bejelentés nyomán.

Cristian Viorel Răduţot az ügy kivizsgálásának idejére egy másik munkakörbe helyezték át, közölte még a Maros megyei prefektúra a News.ro szerint. Mara Togănel prefektus elrendelte továbbá, hogy augusztus végéig több illetékes intézmény ellenőrizze a megye minden szociális intézményét.

A Centrul de Resurse Juridice pénteken közleményt adott ki arról, hogy mit talált a Marosszentanna községhez tartozó faluban működő otthonban, ahol azután tettek bejelentetlen látogatást, hogy jelzést kaptak az itt uralkodó embertelen állapotokról. Jelentésük szerint az otthon pincéjében építkezési hulladék, ruhászsákok és régi orvosi felszerelések között találtak rá négy súlyosan fogyatékos emberre, akik ürülékkel és vérrel teli matracokon feküdtek. Később egy kilincs nélküli, „építkezési anyagok” feliratú ajtó mögött, egy apró, világítás és szellőzőnyílás nélküli kamrában további két magatehetetlen, elhanyagolt páciensre találtak rá. A CRJ csapata szóba állt az otthon többi lakójával is, akik arra panaszkodtak, hogy a személyzet erőszakosan viselkedett velük, előfordult, hogy megkötözték és megütötték őket.

Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter elrendelte a marosbárdosi otthon működési engedélyének visszavonását. Az otthon 13 lakója szorult orvosi ellátásra, őket kórházba vitték, 17-et pedig más otthonokba helyezték át, egy páciens kivételével, akit a hozzátartozói vettek magukhoz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!