15 millió lejes hitel felvételére „kényszerült” Csíkszereda önkormányzata

2023. július 28. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Számos uniós finanszírozású projekt megvalósítása van folyamatban Csíkszeredában, mind közül a mobilitási terv óriásberuházásai terhelik leginkább a város költségvetését. Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma azonban mintegy 46 millió lejt nem biztosított az elmúlt időszakban. A felmerülő hiányt a városháza – a folyamatban levő beruházások kivitelezése érdekében – államkincstári hitellel orvosolta.

Pénteki ülésén az önkormányzat 15 millió lejes gyorshitel felvételét hagyta jóvá.

Mint közleményükben írták, a megvalósítások folyamatossága érdekében Csíkszereda kénytelen volt a saját forrásaiból fedezni a beruházások előrehaladásához szükséges összegeket. Bors Béla alpolgármester szerint:

  • februárban 20,7 millió lejnyi kifizetett összegre kérték a beígért minisztériumi fedezetet,
  • nyáron pedig további 25,3 millió lejre.

Korodi Attila polgármester értesülései szerint legkorábban szeptemberben kezdődhetnek el a folyósítások, de erre nincs garancia.

„A minisztérium tartozása Csíkszeredát is kényszerhelyzetbe sodorta” – jegyzi meg a városháza közleménye. A 2014–2021-es finanszírozási időszak uniós projektjeit idén december 31-ig le kell zárniuk.

„Kifizettük a kivitelezőket, hogy megfelelően haladjunk a beruházásainkkal. Az előfinanszírozásunkra nem kaptuk meg a minisztériumi fedezetet, holott, ha a 46 millió lej a számlánkon lenne, most nem beszélnénk hitelfelvételről. Az Állami Kincstár sürgősségi hitelrendszere az ilyen helyzetekben nyújt segítséget. Az uniós projektek önrészének biztosítása miatt mára általános szokássá vált az önkormányzati kincstári hitelfelvétel, és ezt sajnos Csíkszereda sem kerülheti el” – fogalmazott Korodi Attila.

A 15 millió lejes hitelt csakis a mobilitási projektek önrészének fedezésére költheti a város, és legfeljebb 5 év alatt köteles törlesztenie.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!