Igazságügyi miniszter az Ursu-ügyről: Azt szerettem volna, hogy ne legyek tanúja a kínzás, az erőszak legitimálásának

2023. július 27. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöki Facebook-bejegyzése szerint szomorúsággal tölti el Alina Gorghiu igazságügyi minisztert, hogy a legfelsőbb bíróság aznap jogerősen felmentette az embertelen bánásmód vádja alól a Securitate két tartalékos tisztjét, Marin Pîrvulescut és Vasile Hodişt, akik a katonai ügyészség szerint halálra kínozták Gheorghe Ursu volt politikai foglyot.

„Szomorú számomra ez a nap! Egy olyan ország egyszerű polgáraként, amelyik számára a sorsokat tönkre tevő diktatúra továbbra is egy baljós emlék, azt szerettem volna, hogy ne legyek tanúja az elnyomás egyetlen formája, a kínzás, az erőszak legitimálásának” – írta bejegyzésében Gorghiu.

A legfelsőbb bíróság csütörtökön elutasította Gheorghe Ursu fia, Andrei Ursu fellebbezését, és jogerőre emelte a bukaresti ítélőtábla felmentő ítéletét a volt politikai fogoly halálának ügyében. Marin Pîrvulescut és Vasile Hodişt eredetileg emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolták, az fővárosi ítélőtábla azonban embertelen bánásmódra módosította tetteik büntetőjogi besorolását. Ugyanebben az ügyben a Securitate egykori parancsnokát, az időközben elhunyt Tudor Postelnicut szintén felmentette az embertelen bánásmódban való bűnrészesség vádja alól a legfelsőbb bíróság.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!