A magyar honvédelmi miniszter nem nyilatkozott a román sajtónak Tusványoson, a bukaresti újságírók kiakadtak

2023. július 21. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Tusványoson jelen lévő magyar honvédelmi miniszter fél órán át beszélgetett a magyar újságírókkal, de a román újságírókkal nem volt hajlandó szóba állni, írja a Digi 24 hírtelevízió, amelynek újságíróját egyszerűen nem méltatta figyelemre a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf John O’Sullivannal, a Danube Institute igazgatójával „A békéhez erő kell! NATO-csúcs után” című beszélgetésen vett részt Tusnádfürdőn. A panelről beszámoló Telex szerint a honvédelmi miniszter többek között arról beszélt, hogy Svédország szálka a szemben, de azért a Fidesz támogatja, már Vilnius előtt is támogatta a csatlakozását, a NATO erős szervezet, Oroszország kevésbé az.

A vita végén, miután interjút adott a magyar sajtónak, a miniszter nem volt hajlandó válaszolni a román sajtó kérdéseire. A magyar sajtósok kérdéseire válaszoló miniszterhez odalépett a Digi 24 riportere is, aki arra kérte a tárcavezetőt, hogy néhány mondatban foglalja össze Magyarország álláspontját az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Szalay-Bobrovniczky erre megkérdezte tanácsadójától, hogy „kellene-e?”, a válasz „nem” volt, mire a magyar honvédelmi miniszter távozott. A Digi 24 azonban egy magyarul értő riportert küldött ki, aki értette az előtte zajló párbeszédet, illetve látta, hogy a miniszter kimerítően válaszolt minden magyar sajtósnak. Romániában teljesen szokatlan, hogy egy kormánytag ne válaszoljon, akár röviden is, bármelyik lap, rádió vagy tévé kérdésére.

A riporter később úgy értékelte tusnádfürdői élő bejelentkezésében a jelenetet, hogy „ez lényegében egy dacos gesztus volt a bukaresti sajtó felé, amely jelen van az eseményen, és igyekszik a lehető legjobban tudósítani, bár nehézségekbe ütközik, tekintve, hogy a vitákon nincs magyarról románra fordítás.”

A hírtelevízió helyszíni tudósításában elhangzott, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyike azoknak a budapesti minisztereknek, akik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel érkeztek Tusványosra. Magyarország álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban a központi témája a szombatig tartó vitának, amely a magyar miniszterelnök híres beszédével zárul, magyarázta a riporter. „A budapesti politikusok a Kijevnek nyújtott katonai segélyek leállítását szorgalmazzák, mondván, hogy ez lenne az út a békéhez Ukrajnában” – olvasható a hírtelevízió honlapján megjelent tudósításban.

A portál arról is beszámol, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben azt mondta, Magyarország ellenzi, hogy az Európai Unió további segélyeket nyújtson Kijevnek. A magyar kormány addig nem hajlandó tárgyalni az Ukrajnának szánt fegyverszállítások finanszírozására tett, eddig blokkolt 500 millió eurós javaslatról és a 20 milliárd eurós új javaslatról sem, amíg Kijev nem veszi le az OTP-t a nemzetközi háborús szponzorok listájáról – foglalják össze Szijjártó álláspontját.

A bukaresti román sajtó képviselői egyébként nagy számban vannak jelen Tusványoson, ugyanis a tavalyi Orbán-beszéd után mindenki arra számít, hogy az idén is számolni kell erős kijelentésekkel. És, ahogy ezt a Digi 24 riportere is kiemelte, nem tudni egyelőre, milyen kimenetele lesz a szélsőjobbos szervezetek által bejelentett helyszíni tiltakozásnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!