A magyar honvédelmi miniszter nem nyilatkozott a román sajtónak Tusványoson, a bukaresti újságírók kiakadtak

2023. július 21. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Tusványoson jelen lévő magyar honvédelmi miniszter fél órán át beszélgetett a magyar újságírókkal, de a román újságírókkal nem volt hajlandó szóba állni, írja a Digi 24 hírtelevízió, amelynek újságíróját egyszerűen nem méltatta figyelemre a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf John O’Sullivannal, a Danube Institute igazgatójával „A békéhez erő kell! NATO-csúcs után” című beszélgetésen vett részt Tusnádfürdőn. A panelről beszámoló Telex szerint a honvédelmi miniszter többek között arról beszélt, hogy Svédország szálka a szemben, de azért a Fidesz támogatja, már Vilnius előtt is támogatta a csatlakozását, a NATO erős szervezet, Oroszország kevésbé az.

A vita végén, miután interjút adott a magyar sajtónak, a miniszter nem volt hajlandó válaszolni a román sajtó kérdéseire. A magyar sajtósok kérdéseire válaszoló miniszterhez odalépett a Digi 24 riportere is, aki arra kérte a tárcavezetőt, hogy néhány mondatban foglalja össze Magyarország álláspontját az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Szalay-Bobrovniczky erre megkérdezte tanácsadójától, hogy „kellene-e?”, a válasz „nem” volt, mire a magyar honvédelmi miniszter távozott. A Digi 24 azonban egy magyarul értő riportert küldött ki, aki értette az előtte zajló párbeszédet, illetve látta, hogy a miniszter kimerítően válaszolt minden magyar sajtósnak. Romániában teljesen szokatlan, hogy egy kormánytag ne válaszoljon, akár röviden is, bármelyik lap, rádió vagy tévé kérdésére.

A riporter később úgy értékelte tusnádfürdői élő bejelentkezésében a jelenetet, hogy „ez lényegében egy dacos gesztus volt a bukaresti sajtó felé, amely jelen van az eseményen, és igyekszik a lehető legjobban tudósítani, bár nehézségekbe ütközik, tekintve, hogy a vitákon nincs magyarról románra fordítás.”

A hírtelevízió helyszíni tudósításában elhangzott, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyike azoknak a budapesti minisztereknek, akik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel érkeztek Tusványosra. Magyarország álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban a központi témája a szombatig tartó vitának, amely a magyar miniszterelnök híres beszédével zárul, magyarázta a riporter. „A budapesti politikusok a Kijevnek nyújtott katonai segélyek leállítását szorgalmazzák, mondván, hogy ez lenne az út a békéhez Ukrajnában” – olvasható a hírtelevízió honlapján megjelent tudósításban.

A portál arról is beszámol, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben azt mondta, Magyarország ellenzi, hogy az Európai Unió további segélyeket nyújtson Kijevnek. A magyar kormány addig nem hajlandó tárgyalni az Ukrajnának szánt fegyverszállítások finanszírozására tett, eddig blokkolt 500 millió eurós javaslatról és a 20 milliárd eurós új javaslatról sem, amíg Kijev nem veszi le az OTP-t a nemzetközi háborús szponzorok listájáról – foglalják össze Szijjártó álláspontját.

A bukaresti román sajtó képviselői egyébként nagy számban vannak jelen Tusványoson, ugyanis a tavalyi Orbán-beszéd után mindenki arra számít, hogy az idén is számolni kell erős kijelentésekkel. És, ahogy ezt a Digi 24 riportere is kiemelte, nem tudni egyelőre, milyen kimenetele lesz a szélsőjobbos szervezetek által bejelentett helyszíni tiltakozásnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!