Szociális intézmények ellenőrzése: négy gyermekotthon konyhájának a működését függesztették fel Hargita megyében

2023. július 17. – 19:58

Másolás

Vágólapra másolva

Három magán gyerekotthon és egy családi típusú ház konyháját (élelmiszerfeldolgozó egységét) zárta le Hargita megyében a gyermekvédelmi főigazgatóság a szociális intézményekben végzett múlt heti ellenőrzések nyomán – számolt be a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal hétfői tájékoztatása alapján a G4Media.

A tájékoztatás szerint csatlakozva az országos ellenőrző akcióhoz Hargita megyében összesen 77 szociális intézményt, időseket, fogyatékkal élő felnőtteket, illetve gyerekeket ellátó bentlakásos központot ellenőriztek az elmúlt héten, és összesen 71 szabálysértést találtak, 350 600 lej értékben osztottak ki bírságokat. Petres Sándor prefektus hangsúlyozta, egyetlen intézmény működési engedélyét sem vonták vissza, egyetlen központ ideiglenes bezárását sem rendelték el, és a lakók áthelyezésére sem volt szükség.

Összesen 4 központ esetében függesztették fel ideiglenesen a konyha működését:

  • a gyergyószárhegyi Kájoni János családi típusú gyermekotthonban
  • a kászonaltízi Szent Katalin bentlakásos központban,
  • a csíksomlyói Szent István gyermekotthonhoz tartozó multifunkcionális központban
  • illetve egy csíksomlyói családi típusú otthonban.

Előbbi három a Böjte Csaba által működtetett Szent Ferenc Alapítvány fennhatósága alá tartozik, míg utóbbit a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság működteti.

A tájékoztatás szerint az említett intézményekben több hiányosságot is találtak az ellenőrök. Ilyen volt például a kártevők elleni védekezés és a fertőtlenítés elmulasztása, az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, lejárt szavatosságú élelmiszerek használata. A kászonaltízi otthon működésével kapcsolatban például azt jegyzik meg, hogy 150 kilónyi állati eredetű élelmiszert, húst és tejterméket találtak, amelyek láthatóan/érezhetően romlottak voltak.

A gyergyószárhegyi és a kászonaltízi otthonokban a problémák megoldásáig catering cég szállítja majd az ételt a gyerekeknek, míg a másik két otthonban a gyerekek épp vakációznak, ott nem kell az étkezésükről gondoskodni. Ezek mellett egyes intézményeknél a szobákban, fürdőkben penészesedés jeleit tapasztalták. A tűzvédelem terén is több helyen voltak hiányosságok, például a tűzlépcsők vagy menekülési útvonalak lezárása miatt. Ugyanakkor minden intézménynél hiányoztak a biztonságvédelmi rendszerek.

Petres szerint a megyében nincsenek „rendkívüli” vagy „megoldhatatlan problémák”, de hangsúlyozta, hogy a törvényt minden esetben tiszteletben kell tartani. Arra is ígéretet tett, hogy a feltárt problémákat orvosolni fogják.

„A fontos az, hogy az ellenőrzési akció lejárt, és nincsenek nagyobb problémák. A feltárt kisebb gondokat pedig idővel javítják” – idézik Petrest. A sajtótájékoztatón részt vett a Mircea Iordan, a Hargita Megyei Rendőrség vezetője is, aki kijelentette, az ellenőrzések során egyetlen gyerek vagy idős ember esetében sem találtak bántalmazásra utaló jeleket.

A vizsgált 77 szociális létesítménynek (ebből 22 magán, 55 pedig állami felügyeletű) összesen 790 alkalmazottja és 1123 gondozottja van. Ebből 491 gyermek, 430 szépkorú, 188 fogyatékkal élő személy, 14 pedig egyéb rászoruló.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!