Azt kérik a vállalkozók, hogy idén ne nyúljanak az adókhoz

2023. július 19. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániai Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának (CNIMMR) elnöke, Florin Jianu kedd este kijelentette, hogy az adók bármilyen jellegű módosításának 2024. január elsejétől kell hatályba lépnie, írja az Agerpres. Az érdekvédelmi szervezet vezetője a Concordia Munkáltatói Szövetség képviselőivel együtt Marcel Ciolacu kormányfővel tárgyalt a Victoria-palotában, és a találkozó után nyilatkozott a sajtónak.

Florin Jianu elmondta, hogy a vállalkozók stabilitást és kiszámíthatóságot szeretnének. Ezért a képviselőik azt kérték a miniszterelnöktől, hogy a kormány által tervezett adómódosítások csak jövőre lépjenek hatályba. Ugyanakkor emlékeztették Marcel Ciolacut arra, hogy a kormánynak jó példát kellene mutatnia az állami költségvetés kiegyensúlyozásában és mindenekelőtt a kiadások lefaragásában. Azt is felvetették, hogy 2021- 2027-es ciklus uniós alapjaiból kapott támogatásokból az állam még nem költött el egy eurót sem, miközben újabb állami ügynökségek jönnek létre és folyamatosan nő a közalkalmazottak száma.

A Concordia Munkáltatói Szövetség elnöke, Dan Şucu beszámolója szerint a találkozón Marcel Ciolacu elmagyarázta a vállalkozók képviselőinek, hogy milyen nehézségekkel küzd a költségvetés, és a segítségüket kérte az állami bevételek növeléséhez. 'Készek vagyunk segíteni, ugyanakkor elvárjuk, hogy a kormány elsőként mutasson példát a megtakarításokkal. Nem várhatja el a cégektől és az adófizetőktől, hogy fizessenek, először a saját háza táján kellene rendet teremtenie' – magyarázta.

Jianu és Şucu egyaránt hangsúlyozták: ígéretet kaptak a miniszterelnöktől arra, hogy a kormány időben tájékoztatja a vállalkozói szervezeteket a tervezett adóügyi intézkedésekről. Elmondták, hogy a találkozón több konkrét javaslat is elhangzott a költségvetési hiány csökkentésére, még egyik sem tekinthető véglegesnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!