USR: Késedelmet késedelemre halmoz a kormány a PNRR mérföldköveinek megvalósításában

2023. július 16. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az országos helyreállítási tervben (PNRR) idénre előírt jelentős beruházások egy részének megvalósítása késlekedik, többek között a rákmegelőzés, a digitalizálás, az iskolaelhagyás elleni fellépés és az iskolabuszok területén vannak lemaradások – hívta fel vasárnapi közleményében a figyelmet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).

A közleményben, amelyet az Agerpres idéz, az ellenzéki párt megállapította, hogy a jelenlegi állapotok szerint a PNRR idei évre tervezett 49 mérföldkő közül 30-nak nem tudja tartani a megvalósítási határidejét. „A PSD-PNL-kormány számos olyan reformot és beruházást is elmulaszt, amelyek késlekedésére nincs helytálló magyarázat. Ezek általában olyan beruházások, amelyeket bármelyik felelős kormányzat igyekezett volna végrehajtani” – olvasható a közleményben.

Az USR konkrét példaként említette, hogy az egészségügy területén tevékenykedő állami intézmények (egészségügyi igazgatóságok, közegészségügyi intézet, gyógyszerügynökség) közül eddig legkevesebb 60-nak a digitalizálása le kellett volna hogy záruljon.

Emellett az egészségügyi minisztériumnak a helyreállítási terv szerint tíz mell- és méhnyakrákszűrő mobil orvosi egységet kellett volna felszerelnie, és meg kellett volna kötnie a szerződést 3000 háziorvosi rendelő felújításának támogatásáról.

Az ellenzéki párt szerint a kormánynak eddig 1000 tanintézetet kellett volna támogatnia az iskolaelhagyás elleni fellépésben, de az erről szóló szerződéseket még nem írták alá, és elmaradt 3200 elektromos iskolabusz PNRR-ben előírt beszerzése is.

„E beruházások megvalósításának elmulasztása nemcsak késlelteti azoknak kifizetési kérelmeknek a jóváhagyását, amelyek eurómilliárdokat jelentenek az országnak, hanem veszélyeztetik a helyreállítási terv célját, Románia modernizációját is. Ezek a beruházások Románia valódi problémáira adnak megoldást, és égető szükség van rájuk” – idézte a közlemény USR közpolitikai koordinátorát, Cristian Ghineát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!