Kihirdette Iohannis a beleegyezési korhatár megemeléséről szóló törvényt

2023. július 11. – 08:10

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis elnök kihirdette azt a törvényt, amely kimondja, hogy minden olyan szexuális aktus, amelyet egy nagykorú személy 16 év alatti kiskorúval követ el, nemi erőszaknak minősül, és 7-től 12 évig terjedő szabadságvesztéssel és bizonyos jogok gyakorlásától való eltiltással büntetendő, kivéve, ha az elkövető és az áldozat közötti korkülönbség nem haladja meg az öt évet.

A Spotmedia szerint a kihirdetett jogszabály a 2009/286-os és a 2010/135-ös törvényt módosítja oly módon, hogy külön bűncselekmény kategóriájába sorolja és arányosan bünteti a kiskorúak elleni nemi erőszakot, a kiskorúak elleni szexuális zaklatást és a kiskorúak közötti szexuális aktus előidézését vagy elősegítését. A törvényt június végén fogadta el a parlament.

A büntetés 7-től 15 évig terjedő szabadságvesztés és bizonyos jogok gyakorlásától való eltiltás, ha a cselekményt az alábbi körülmények valamelyikében követik el:

(a) a cselekmény testi sértést eredményezett vagy más módon veszélyeztette az áldozat életét;

b) a cselekményt terhes nő ellen követték el;

(c) a cselekmény következtében az áldozat teherbe esik;

(d) a sértett kora, betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága vagy függőségi helyzete miatt nyilvánvalóan kiszolgáltatott állapotban van;

(e) a bűncselekményt fegyver használatával vagy fegyverrel való fenyegetéssel követték el;

(f) a sértettnek tudta nélkül vagy akarata ellenére alkoholt vagy más olyan anyagot adtak be, amely károsítja ítélőképességét vagy a cselekedetei feletti kontrollt.

A prostitúciót folytató kiskorúval folytatott szexuális cselekményt is 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik, ha a cselekmény nem minősül súlyosabb bűncselekménynek, szemben a jelenlegi 3 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel.

Ugyanakkor a felnőtt által kiskorúval kényszerítéssel, a kiskorú védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelenné tételével, vagy az ilyen helyzet kihasználásával elkövetett cselekmény 8-tól 15 évig terjedő szabadságvesztéssel és bizonyos jogok gyakorlásától való eltiltással büntetendő.

A szexuális erőszakról szóló fejezetben a törvény úgy rendelkezik, hogy a nemi erőszakon kívüli, egy személlyel kényszerítéssel, a védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelenné tételével, vagy ezt az állapotot kihasználva elkövetett szexuális jellegű cselekmény 3-tól 7 évig terjedő szabadságvesztéssel és bizonyos jogok gyakorlásától való eltiltással büntetendő, szemben a jelenlegi 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel.

A rendelkezések 2024. január 1-jén lépnek hatályba.

A törvény parlamenti megszavazásakor Alina Gorghiu, igazságügyi miniszter, a módosítás kezdeményezőjeként kiemelte: ezen jogszabály nélkül minden egyes nap „kiskaput” kínál a szexuális ragadozóknak. „Mostantól biztonságosabb környezetet tudunk biztosítani a gyermekeknek, a nemi erőszakért elítélt bűnözők pedig nem részesülhetnek büntetésük elhalasztásában vagy felfüggesztésében” – fogalmazott. A a tárcavezető leszögezte: mostantól semmilyen romániai tárgyalóteremben sem hozhatják fel indokként, hogy egy 16 év alatti kiskorú beleegyezését adta egy felnőttel létesített szexuális aktusba.

Románia élen jár Európában a szexuális bűncselekmények tekintetében, az áldozatok 80 százaléka pedig nő vagy gyermek. Gorghiu szerint a parlamentnek kötelessége volt a jogi hiányosságokat orvosolni.

Európa-szerte változó, hogy mikortól minősül a gyerek saját döntésének a szexuális kapcsolat létesítése, és mikor büntethető érte a másik fél. A 16 éves korhatár elfogadásával Románia Belgium, az Egyesült Királyság, Finnország, Lettország, Litvánia, Luxemburg és Spanyolország közé lépett, ahol az említett államok jogrendje szerint a szexuális ügyekben minden 16 éven aluli kiskorúnak minősül. Vannak országok, ahol ez a korhatár 14 év (például Magyarország), de Máltán és Írországban például 18 év a beleegyezési korhatár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!