A romániai lakosság 70 százaléka aggódik a gazdasági válság miatt

2023. július 11. – 06:48

Másolás

Vágólapra másolva

Tízből hét romániai aggódik egy esetleges gazdasági válság miatt, amely hatással lehet pénzügyi helyzetére – idézi az IRES felmérésének hétfőn közzétett adatait az Agerpres.

A Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetségének (UNSAR) megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a gazdasági válság mellett a romániaiak a drágulásoktól és az ukrajnai háború következményeitől is tartanak.

Az adatok szerint az infláció a megkérdezettek mintegy felét érintette negatívan, de a tavalyhoz képest 8 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik nagyon megszenvedték a drágulásokat. Utóbbiak közé elsősorban az idősek, az alacsony jövedelműek és a vidékiek tartoznak.

A válaszadók több mint egyharmada számolt be arról, hogy nőtt a jövedelmük az elmúlt egy évben, arányuk 10 százalékponttal magasabb a múlt évben mértnél. Főként a felsőfokú végzettségűeknek és a városiaknak alakult kedvezően az anyagi helyzetük.

Nem történt viszont jelentősebb elmozdulás a tavalyi felméréshez képest a megtakarítások terén. A romániaiak mintegy kétötöde gondolja úgy, hogy a következő egy évben sikerül majd pénzt félretennie, és a többségük bankban helyezné el a megtakarításait. Mintegy 25 százalék azoknak az aránya, aki ingatlanokba fektetné a megtakarított pénzét.

Az IRES telefonos felmérése 2023. május-júniusban készült 1015 fős mintán, a 18-50 év közötti lakosság körében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!