Augusztus 14-e is szabadnap lesz, újabb minivakáció van kilátásban

2023. július 10. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

A június eleji minivakáció után, amikor az állami alkalmazottak 5 nap szabadságot kaptak, a romániai munkavállalók szerencsésebbik része újabb 4 napos szünidőre készülhet.

Az idei harmadik hivatalos vakációt az ortodox kereszténység nagy ünnepe, az augusztus 15-i Mária ünnep teszi lehetővé, amely törvényes munkaszüneti nap. Az idei két hasonló esethez hasonlóan a kormány úgy döntött, hogy áthidalja a hétvégét és a törvényes ünnepnapot, és augusztus 14-ét – hétfőt – szabadnappá nyilvánítja, írja a Digi 24.

A kormány tavaly év végén úgy döntött, hogy 2023. január 23., június 2. és augusztus 14. is szabadnap lesz a köztisztviselők számára, mivel ezek a napok egy-egy munkaszüneti nap és hétvége közé esnek.

„A döntés, hogy az állami szektorban dolgozók számára az év elején határozzák meg a szabadnapokat, a Munka Törvénykönyvvel összhangban született, hogy a munkáltatók és a munkavállalók egész évre meghatározhassák és előre jelezhessék a szabadnapjaikat. A törvény rendelkezései nem vonatkoznak azokra a munkahelyekre, ahol a termelési folyamat vagy a tevékenység sajátos jellege miatt nem lehet megszakítani a munkát, valamint a 2023. január 23-án, június 2-án és augusztus 14-én esedékes ügyek elintézésében részt vevő bírákra és más bírósági alkalmazottakra, illetve az ezen ügyek résztvevőire” – közölte a munkaügyi minisztérium még decemberben.

Elméletileg ezeket a plusz szabadnapokat az állami alkalmazottaknak be kell pótolniuk egy hétvégi napon, vagy túlórákkal egy-egy munkanap meghosszabbításával.

Az augusztusi minivakáció után megritkulnak az év második felében a szabadnapok, már csak a november 30-i Szent András napjával kezdődő minivakációra számíthatnak a munkavállalók, ami csütörtökre esik, és a pénteki december elsejével folytatódik, amely Románia nemzeti ünnepe. A karácsonyi ünnepekre adott szabadnapok hétfő, keddre esnek, úgyhogy ott is négy napos szünet lesz valójában. 2023-ra összesen 17 szabadnapot hagyott jóvá a kormány.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!