Kábítószerekre, prostituáltakra költötte az idősek pénzét a bűnszervezet vezetője

2023. július 8. – 12:39

Kábítószerekre, prostituáltakra költötte az idősek pénzét a bűnszervezet vezetője
A Bukarest melletti idősotthonokban történt visszaélések ügyében gyanúsított Ștefan Godei megérkezik a DIICOT székházába – Fotó: George Călin / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen éjszaka alatt 25 ezer lejt költött kábítószerekre, prostituáltakra és muzsikusokra az időseket kizsákmányoló romániai bűnszervezet vezére, írja az ügyészek jelentése alapján a Digi24.ro.

Ștefan Godei, aki a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ügyészei szerint több voluntari-i idősotthon lakóinak kizsákmányolására hozott létre bűnszervezetet, több mint 3,7 millió lejre tett szert a visszaélések nyomán, a pénz egy részét pedig szórakozásra, pontosabban kábítószerekre, prostituáltakra és muzsikusokra költötte.

Az ügyészek jelentése szerint Godei kevesebb mint két év alatt gyűjtötte össze ezt az összeget Ilfov megye és Bukarest több kerületének szociális igazgatóságaitól. A megyei önkormányzatok a szociális igazgatóságokon keresztül adnak állami támogatást az ápolásra szoruló időseknek, Godei és bűntársai ezeket az összegeket tulajdonították el a gyanú szerint, miközben az időseket, illetve mentális betegeket embertelen körülmények között tartották és bántalmazták.

A szórakozás mellett Godei ingatlanba fektette az elsikkasztott pénzt, nemrég lakóházat épített Bukarest központjában és birtokában van egy Ialomița megyei mezőgazdasági terület is, állapították meg az ügyészek.

Ștefan Godeit és testvérét, Danielt, a bűnszervezet koordinátorát 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték. Daniel Godei a bűnszervezethez köthető egyik egyesületben Gabriela Firea családügyi miniszter tanácsadójával működött közre, aki az idősotthonok botrányának kirobbanása után néhány nappal felfüggesztését kérte a nyomozás lejártáig.

Kedden a DIICOT házkutatást végzett az Ilfov megyei Voluntari több bentlakásos idősotthonában, és több mint száz ott elhelyezett személyt mentettek ki, miután kiderült, hogy bántalmazták, éheztették és ingyenmunkára kényszerítették őket.

A nyomozók szerint 2020 novemberében alakult meg Ilfov megyében az a két bűnszervezet, amely az öregotthonok kiszolgáltatott, sok esetben fogyatékkal élő lakóit éheztette, kihasználta, bántalmazta, embertelen körülmények között tartotta és fizetség nélküli munkára kényszerítette. Mindemellett az előírt orvosi és higiéniai ellátást sem kapták meg az áldozatok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!