Hegedüs Csilla lemondott az RMDSZ-ben betöltött tisztségeiről

Legfontosabb

2023. július 6. – 21:37

Hegedüs Csilla lemondott az RMDSZ-ben betöltött tisztségeiről
Hegedüs Csilla 2023 áprilisában az RMDSZ kongresszuson – Fotó: Hegedüs Csilla hivatalos Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Megy is, de marad is Hegedüs Csilla, hiszen volt főnöke, az európai alapok minisztere, Marcel Boloș által vezetett Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökségben folytatja, ahol pontosan azokat a pénzeket követi nyomon, osztja tovább, fekteti be, amelyeknek odaítéléséről döntöttek a minisztériumban, amikor még az RMDSZ is kormányon volt.

Lemondott az RMDSZ szóvivői és kultúráért felelős ügyvezető alelnöki tisztségéről Hegedüs Csilla, a szövetség honlapjáról pedig már törölték is nevét, mintha sosem lett volna tagja a pártnak, amelyben 2010 után kapott jelentős szerepeket. Az RMDSZ-es politikus a korábbi koalíciós kormányban az európai alapok minisztériumában töltött be államtitkári pozíciót, és a párt minisztereivel, illetve államtitkáraival együtt nyújtotta be felmondását. Az újabb fordulatot Hegedüs a Facebook oldalán közölte, megköszönte az RMDSZ-nek az elmúlt tizennégy évet, és bejelentette, hogy az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR NV) vezérigazgató-helyetteseként folyatja karrierjét.

Szintén a Facebookon reagált a hírre az RMDSZ: „Gratulálunk, és ezúton is köszönjük a sokéves kitartó és önzetlen munkát az Ügyvezető Elnökségben, miniszterként, államtitkárként” – írta a szövetség.

Az átigazolás pikantériája, hogy az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökségnek miniszterré való kinevezéséig az a Marcel Boloș volt a vezérigazgatója, aki az európai alapok tárcavezetőjeként Hegedüsnek a főnöke volt a román kormányban. Boloș pénzügyminiszterként folytatja tovább az új kabinetben, azonban lemondott államtitkára az ő helyetteseként veszi át az ügynökség irányítását. Marcel Boloș egyébként a bihari nemzeti liberális tanácselnöknek, Ilie Bolojannak az embere.

A Boloș-Hegedüs páros tavaly novemberben közölte, hogy az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség 1,43 milliárd euróból fejlesztheti Erdély hat megyéjét: Szatmárt, Máramarost, Bihart, Szilágyot, Beszterce-Naszódot és Kolozst.

A törvény értelmében, a romániai fejlesztési régiókban működő nyolc regionális fejlesztési ügynökség menedzsment hatóság szereppel és hatáskörökkel rendelkezik, tehát azokat a befektetéseket koordinálja, amelyeket a régió megyéi lehívtak az európai alapokból. A tavaly említett összegből infrastruktúra-fejlesztés, oktatási intézmények felszerelése, vállalkozásfejlesztés zajlik majd. Hegedüs Csillának az ügynökség vezérigazgató-helyetteseként pontos rálátása lesz azokra a projektekre, amelyeket az európai alapok minisztériumában, illetve a fejlesztési minisztériumban hagytak jóvá.

Az észak-nyugati regionális program teljes keretösszege 1 437 252 471 euró, amelyet a következő prioritásokra osztott el az ügynökség:

  • versenyképes régió fejlesztése az innováció, a digitalizáció és a dinamikus vállalkozások révén – teljes összeg: 327 904 956 euró;
  • intelligens városok fejlesztése – 60 332 872 euró;
  • környezetbarát települések – teljes érték: 210 666 112 euró;
  • fenntartható multimodális városi mobilitás – összérték: 305 155 751 euró;
  • közlekedési infrastruktúra fejlesztése a régióban – összérték: 184 978 708 euró
  • kulturális projektek – összérték: 77 386 100 euró;
  • a régió vonzerejének növelése – összérték: 210 363 134 euró;
  • Technikai segítségnyújtás – összérték: 60 464 838 EUR

A 2021-2027-es északnyugati regionális programról bővebb információ itt érhető el, a program pedig itt található.

Hegedüs Csilla Kolozsváron, a Dimitrie Cantemir magánegyetemen végzett turisztikai, vendéglátói és kereskedelmi menedzsment szakon 1997-ben, majd felnőttképzést tanult a Pécsi Egyetem által szervezett kolozsvári képzésen 2007-2009 között, amelyen andragógusi diplomát szerzett. 1999-től foglalkozik műemlékvédelemmel, karrierjét apja, Szabó Bálint építész által alapított Transyvania Trust Alapítványnál kezdte, 2001 óta a bonchidai Bánffy-kastély felújítását menedzseli. 2010–2012 között Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter tanácsosaként dolgozott. 2011-től az RMDSZ kulturális ügyekért felelős ügyvezető alelnöke lett, 2014 márciusa és decembere között kulturális államtitkár és rövid ideig a tárca vezetője is volt.

A Transtelex legutóbb az RMDSZ temesvári kongresszusán tudott személyesen kérdést feltenni a szövetségi szóvivőnek, akitől szerkesztőségünk tagjai nem szoktak választ kapni elküldött információigényléseikre. Akkor is azt kérdeztük Hegedüstől, hogy miért nem válaszol a Transtelexnek. A reakcióját itt lehet megnézni 3.42-től.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!