A békéről fog beszélni Orbán Viktor az idei Tusványoson

2023. július 5. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács július 18-23. között szervezi meg a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az erdélyi Tusnádfürdőn. „A béke ideje” lesz az idei Tusványos mottója – mondta Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a szabadegyetem alapítója a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján. Az MTI szerint Németh rámutatott: a rendkívül sűrű elmúlt esztendőt Európában és a világban egyaránt a háború, a háborúskodás, a békétlenség jellemezte. Szükség van békességre, pártközi értelemben és a Kárpát-medencében egyaránt – hangsúlyozta.

A fideszes politikus a magyar konszenzus építésének hagyományos színtereként jellemezte Tusványost, ahol idén is megrendezik a pártközi kerekasztalt. Jelezte részvételét Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, az MSZP képviselője, Molnár Zsolt, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Brenner Koloman és az LMP-s Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes.

A hagyományoknak megfelelően tartanak össznemzeti kerekasztalt, a Kárpát-medencei magyar közösségek vezetői is összeülnek, és találkoznak majd a miniszterelnökkel.

Orbán Viktor szombati, nagyszínpadon tartott beszédében várhatóan szintén hangsúlyos szerepet kap a béke ideje tematika – mondta Németh. Kiemelte: Magyarország békediplomáciát folytat, és az látszik, hogy nemzetközi színtéren is egyre erősebb a békevágy. Megjegyezte: a tábort egy héttel a NATO-csúcs után tartják majd, a rendezvény időzítése tehát nagyon jó.

Megerősítette a magyar álláspontot, miszerint a háborúnak nincs katonai megoldása, és minél előbb diplomáciai megoldásra volna szükség. Németh azt is elmondta, elítélik az Ukrajna elleni orosz agressziót, fontosnak tartja az Ukrajna iránti szolidaritás erősítését, ami a magyar társadalomban érzékelhetően jelen van.

Kitért arra is, hogy van egy állandó magyarellenesség a Kárpát-medencében, ami közös stratégiát indokol. Rámutatott: a mostani háborús időkben a kisebbségi jogok vonatkozásában nagyfokú leépülés tapasztalható, nemcsak Ukrajnában, hanem a más államokban is. Emellett a nemzetközi jog területén szintén komoly nehézségekbe ütközik a kisebbségvédelem – tette hozzá.

Az MTI szerint Németh arról is beszélt, hogy egész Kárpát-medencében és európai színtéren is választásokra készülnek, és ilyenkor megerősödik a magyarellenes hangulatkeltés és a parciális érdekek szintén erőteljesebben jelennek meg. A magyar kormány azt hangsúlyozza: az etnikai pártok egységének az egyöntetű támogatása a magyar politika legfontosabb feladata – mondta Németh Zsolt.

A fideszes politikus közlése szerint az idei rendezvénynek 42 partnere van. A mostani Tusványoson 30 sátorban mintegy 500 program és ezer előadó várja a látogatókat. Legalább nyolc miniszter és tucatnyi államtitkár ígérte a részvételét, a hét folyamán várhatóan 80 ezer résztvevő fordul meg a táborban. Számos külföldi vendégre számítanak, így ellátogat Tusványosra Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök, lengyel, amerikai és brit politikusok, és Trump volt amerikai elnök kampányfőnöke is, mutatott rá Németh.

A fesztivál szabadidős, kulturális programjai közül a politikus kiemelte a Magna cum Laude, a Pál utcai fiúk és az Ismerős Arcok nevét. Elmondta azt is, hogy Cseh Tamás-est lesz, és a Kríza János csűrben Erdély és a Kárpát-medence legjobb népzenei bandái lépnek fel, a házigazda Pál István Szalonna lesz, és kiemelte még a kolozsvári Tokos együttes valamint a moldvai csángó Petrás Mária fellépését.

Kitért arra is, hogy az utóbbi években egyre nagyobb teret kap a Buzánszky Jenő sportterasz, ahová többek között ellátogat Király Gábor és Nikolics Nemanja futballista, továbbá számos olimpikon. A Petőfi 200 évhez kapcsolódva kulturális programok várják az érdeklődőket és a lelki béke megteremtése jegyében ökumenikus istentiszteletet tartanak a békéért.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) alelnöke azt mondta: Tusványos úgy változik évről évre, hogy eközben az induláskor megfogalmazott célokat is meg tudták őrizni. Több mint egy szabadegyetem és több mint egy fesztivál, nem csak értékében, hanem szellemiségében is – összegzett az erdélyi magyar politikus, aki jelezte: a két hét múlva kezdődő tábor programjainak előkészítése gőzerővel folyik. Kitért a székelyföldi önkormányzatok, a Magyar Ifjúsági Tanács, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Hagyományok Háza erdélyi szervezetének közreműködésére, az erdélyi civil szervezetek partneri szerepére.

A harminc sátor programjai közül kiemelte a Kós Károly sátor és a Jakabffy Elemér sátor rendezvényeit. Toró szerint Tusványos egy olyan hely, ahol érdemi párbeszéd valósulhat meg. Szólt arról is, hogy több műhely elemzi majd a friss népszámlálási adatokat, napirenden lesz a romakérdés, az önkormányzatok helyzete. Erdélyben az önkormányzatok erősödnek, talán ez lehet a kiút, ha a bukaresti utak szűkülnek – vélte. Kárpátalja és az ottani helyzet elemzése minden panelben valamilyen módon megjelenik majd, a velük való szolidaritást szeretnék kifejezni minden lehetséges módon – derült ki szavaiból.

Tárnok Mária magyarországi főszervező, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke jelezte: a programok elérhetők a www.tusvanyos.ro oldalon magyar, angol és román nyelven (MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!