140 évnyi betegszabadságot vettek ki tavaly Romániában, vizsgálat indul

2023. július 3. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Románia 6 millió fős aktív népességéhez képest tavaly 8,1 milliót tett ki a betegszabadságok száma – nyilatkozta hétfőn Marcel Ciolacu miniszterelnök. Az Agerpres arról ír, hogy kormányfő kihangsúlyozta: jelentést vár ezzel kapcsolatban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) vezetőjétől.

Ciolacu a Spotmedia szerint úgy számolt, hogy körülbelül 140 évet tesznek ki a tavalyi betegszabadságok összesítve, azaz ennyit nem dolgoztak Romániában. A miniszterelnök elmondta, a 6 millió munkavállalótól ez nagyon sok, európai rekordnak számít.

A kormányfő többek között arra kíváncsi, hogy az állami vagy a versenyszféra érintett-e inkább. Kifejtette, vannak emberek, akiknek valóban szükségük van a betegszabadságra, de – mint mondta – „nyilvánvaló”, hogy egyesek visszaélnek ezzel a lehetőséggel.

Azt is elmondta, hogy a tavalyi évre mintegy 6 milliárd lej, azaz 1,2 milliárd euró táppénzelmaradás vár törlesztésre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!