Letöltendő börtönbüntetés jár ezután az ittas állapotban és jogosítvány nélküli vezetés közben okozott emberölésért

2023. június 30. – 12:09

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában véget vetnek annak, hogy következmények nélkül ülnek ittas/kábítószeres sofőrök autóba, és ezzel akár napi szinten okozzák ártatlan emberek halálát az utakon. A képviselőház döntéshozó testületként elfogadta a Robert Cazanciuc szociáldemokrata és Daniel Fenechiu nemzeti liberális szenátor által kezdeményezett törvénytervezetet, amely minden esetben letöltendő börtönbüntetéssel sújtaná az ittas vezetésen rajtakapott sofőröket, illetve azokat is, akik jogosítvány nélkül ülnek volán mögé, írja a News.ro hírügynökség.

Robert Cazanciuc kifejtette, hogy az "Anastasia-törvény", amelyet annak a 4 éves kislánynak az emlékére neveztek el, aki június 1-jén halt meg otthona előtt, a közúti tragédiák megelőzésére és korlátozására, valamint az ittas vezetés büntetőjogi következményeinek tudatosítására irányul". A törvény kihirdetése után jogerős lesz.

A törvénytervezet szerint ezután már ne lehet felfüggeszteni a börtönbüntetés végrehajtását az emberölés bűncselekménye miatt, ha azt vezetői engedély nélküli járművezetés, illetve alkohol vagy más szerek hatása alatt elkövetett járművezetés miatt követték el.

"Anastasia a halálon túl is törődik az életünkkel. Az autópálya-gyilkosok börtönbe kerülnek. Romániában egyetlen bíróság sem ítélheti felfüggesztett büntetésre azokat, akik ittasan, kábítószer hatása alatt vagy jogosítvány nélkül gyilkolnak az ország útjain. Az általunk kezdeményezett Anastasia-törvényt (amely a 2022. június 1-jén otthona előtt meggyilkolt 4 éves kislány emlékére kapta a nevét) ma megszavazta a képviselőház, és kihirdetésre kerül" – nyilatkozta a sajtónak Robert Cazanciuc PSD-s szenátor, a törvénytervezet egyik kezdeményezője.

A szociáldemokrata azt is elmondta, hogy "túl sok ártatlan ember halt meg, túl sok család ment keresztül tragédiákon az elmúlt években".

"Eljött az ideje, hogy véget vessünk a tragédiáknak. Eddig a meglévő hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy a halálos balesetek számát tekintve vezetünk Európában. Hatodik éve zsinórban. A polgárok, az emberek élete önmagában érték, és nekünk, választott képviselőknek kötelességünk megvédeni azt az általunk elfogadott törvényekkel. Az Alkotmány garantálja az élethez és a testi épséghez való jogot, és meg kell bizonyosodnunk, hogy ezt a jogot tiszteletben tartják. Az Anastasia-törvény célja, hogy megelőzze, korlátozza a közúti tragédiákat, és felhívja a figyelmet az ittas vezetés büntetőjogi következményeire. A szavazás szinte egyhangú volt! Köszönöm minden kollégámnak, aki megszavazta ezt a kezdeményezést!" – tette hozzá Cazanciuc.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!