Első olvasatban megszavazta a cseh képviselőház az azonos neműek házasságának elismerésérét

2023. június 30. – 10:19

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta első olvasatban csütörtökön a cseh parlamenti alsóház azt a javaslatot, amely az azonos neműek jogi kapcsolatát is házasságként ismerné el.

A polgári törvénykönyvet módosító javaslat ezzel a második olvasatba került, ahol először az alkotmányjogi és a családügyi bizottságok fogják megvizsgálni. A testületeknek négy hónapjuk van a téma megvitatására és módosítások megtételére. A törvények vagy törvénymódosítások bizottsági megvitatásra általában két hónap áll rendelkezésre, de az alsóház ezt most ezt „a téma bonyolultsága miatt” a duplájára emelte.


A képviselőház ugyanakkor rábólintott arra az általános vitában beterjesztett ellenjavaslatra is, amely alkotmányban rögzítené, hogy a házasság egy férfi és egy nő törvényes kapcsolata. A vita elsősorban akörül forgott, hogy az azonos neműek jogi kapcsolatát „házasságnak” kell-e nevezni.


Markéta Pekarová Adamová, a képviselőház elnöke vitazárójában a CTK cseh hírügynökség jelentése szerint azt mondta: lát lehetőséget a két vélemény összehangolására, s nem biztos, hogy az azonos neműek párkapcsolatának hivatalos egyenjogúsítását mindenképpen házasságnak kell majd nevezni.


A törvénymódosítást a Polgármesterek és Függetlenek (STAN), a TOP 09 és a Kalózpárt parlamenti frakciói támogatták, összesen 68 képviselő, míg az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom egész képviselőcsoportja, valamint a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a kereszténydemokrata KDU-CSL frakciótagjainak egy része, összesen 58 képviselő ellenezte. A 200 tagú alsóház többi tagja nem vett részt a szavazáson, illetve tartózkodott.


Ha a törvénymódosítást jelenlegi formájában véglegesen elfogadnák, akkor az azonos neműek kapcsolatát hivatalosan is házasságnak nevezhetnék, s a felek olyan jogokkal rendelkeznének, mint a jelenlegi házasságban a férj és a feleség: egyebek között közös vezetéknevük lehetne, jogosultak lennének özvegyi nyugdíjra vagy egyforma joguk lenne az általuk nevelt gyerekekkel kapcsolatban.


A bejegyzett partnerség intézménye, amelyre az azonos neműeknek 2006 óta van lehetőségük Csehországban, ezzel gyakorlatilag megszűnne. A téma az elmúlt években már három alkalommal szerepelt napirenden a képviselőházban, de korábban még soha nem jutott túl az első olvasaton. Az azonos neműek házasságának témája megosztja a kormányoldalt és az ellenzéket is, ezért a pártok mindenkor szabad kezet adnak tagjaiknak a vitában és a szavazáskor. (MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!