Románia élelmiszerben, Magyarország kultúrában és utazásban a legolcsóbb

2023. június 30. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában volt tavaly a legalacsonyabb az élelmiszerek és az alkoholt nem tartalmazó italok árszintje, 42 százalékkal végzett az ország az uniós átlag alatt, írja az Országos Statisztikai Intézet pénteken közzétett adatai alapján a G4Media. Romániát Bulgária (41%-kal az uniós átlag alatt) és Lengyelország (38%-kal az uniós átlag alatt) követi ebben a kategóriában.

A háztartások végső fogyasztási árai Írországban voltak a legmagasabbak (46%-kal az uniós átlag felett), majd Dánia (45%-kal az uniós átlag felett), Luxemburg (37%-kal az uniós átlag felett) és Finnország (27%-kal az uniós átlag felett) következik a listán.

Bulgáriában volt a legalacsonyabb az árszínvonal az alkoholos italok és dohány kategóriában (66%), illetve a ruházat és lábbeli (80%) valamint a háztartási cikkek, víz, villany, gáz és egyéb tüzelőanyagok (37%) esetében, majd Lengyelország következik az alkoholos italok és dohány (73%) és a háztartási cikkek, víz, villany, gáz és egyéb tüzelőanyagok (40%) esetén.

A ruházat és lábbeli csoportba tartozó termékek esetében Dániában volt a legmagasabb az árszínvonal (133%), Írország pedig az alkoholos italok és dohányáru (216%), illetve a háztartás, víz, villany, gáz és egyéb tüzelőanyagok (212%) csoportba tartozó termékek esetében volt a legdrágább az EU-ban tavaly.

A bútorok, háztartási berendezések és a háztartások karbantartása kategóriában az EU országai közül Romániában a legalacsonyabb az árszint (70%), de csak Bulgária (71%) után.

Magyarország továbbra is a legolcsóbb tagállam közlekedés (72%), valamint szabadidő és kultúra (64%) kategóriában, Bulgária pedig a szálláshely és éttermi szolgáltatások (51%) esetében rendelkezik a legalacsonyabb árszinttel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!