Marosvásárhelyi RMDSZ: Kettős mércét alkalmaztak a hatóságok George Simionék provokatív, fasiszta rendezvényén

2023. június 28. – 12:08

Marosvásárhelyi RMDSZ: Kettős mércét alkalmaztak a hatóságok George Simionék provokatív, fasiszta rendezvényén
George Simion AUR-elnök Marosvásárhelyen 23.06.24. – Fotó: G. S. Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

„Míg az AUR esemény szervezőit és résztvevőit nem büntették meg, addig a Székely Szabadság Napján békésen részt vevőket több ezer lejjel bírságolták meg. Ezt a fajta kettős mércét nem fogadhatjuk el egy jogállamban” – írta az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete Facebook-oldalára.

A helyi szervezet szerint „súlyos” események zajlottak Marosvásárhelyen, amelyek nem maradhatnak szó nélkül. George Simion AUR elnök június 24-én tett kijelentései szerintük szélsőségesek, soviniszták és teljes mértékben minősíthetetlenek voltak. A rendezvény szerintük provokáció volt, épp ezért elfogadhatatlannak tartják, hogy az esemény helyszínéül Marosvásárhelyet választották.

Mint kiemelték, még kevésbé értik meg az általuk vélt kettős mérce alkalmazását, ami miatt „határozott lépéseket” tesznek.

Feljelentést teszünk az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál George Simion beszéde miatt. A jövőben is kiállunk a jogállamiságért és a közösségünk jogaiért.

Elmondásuk szerint a szombati AUR esemény kapcsán jó hírnek számít viszont, hogy a marosvásárhelyiek „bölcsek voltak, átláttak a szitán”. Szerintük az AUR nagy tömegrendezvényre számított, mégis csak pár százan gyűltek össze. „Ez azt mutatja, hogy Marosvásárhelyen nincs helye ilyen szélsőséges, fasiszta rendezvényeknek. Büszkék lehetünk a marosvásárhelyiségünkre!” – tették hozzá.

Az AUR marosvásárhelyi eseménye egy felvonulással egybekötött tüntetés volt, amit szombaton azért tartottak, hogy megüzenjék: őseik földjén soha senki nem tűzhet ki más zászlót, mint a piros, sárga és kék, állításuk szerint ugyanis örökké ők, a románok voltak Marosvásárhely urai, amely gondolat egyes, szélsőséges románok felsőbbrendűségi érzésén és nem a valóságon alapul.

George Simion az RMDSZ-nek is üzent: „Azért vagyunk itt, hogy hangosan és világosan megmondjuk azoknak, akik szeparatizmust akarnak kreálni, azoknak, akik sovinizmust akarnak kreálni, azoknak, akik el akarják pusztítani az országunkat, hogy a megalkuvás korszaka, a cinkosság korszaka, a tolvajlás korszaka az RMDSZ nevű etnikai terroristával véget ért” – jegyezte meg a provokációiról és szélsőséges cselekedeteiről ismert politikus, akinek felvételein és eseményein Dan Tanasă is előszeretettel megjelenik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!