Kedvezően alakul a gyógyszermérgezéssel kórházba szállított Călăraşi megyei gyerekek állapota

2023. június 28. – 08:19

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Stabil az állapotuk a gyógyszermérgezéssel a bukaresti Grigore Alexandrescu kórházba szállított dragalinai gyerekeknek, egyikük esetében sem léptek fel szövődmények, a tüneteik enyhülnek – nyilatkozta az Agerpres-nek az egészségügyi intézmény sajtószóvivője, Raluca Alexandru.

Az orvos szerint a hat gyerek által szedett izoniazid gyógyszer nagy mennyiségben neurológiai tüneteket, görcsöket, máj- és vesekárosodással járó anyagcserezavarokat okoz, és szükséges lehet a hemodialízis alkalmazása a pácienseknél.

„A túladagolás akár halálhoz is vezethet. Szerencsére a SMURD mentősei felismerték a helyzet súlyosságát, és azonnal meghozták a megfelelő sürgősségi intézkedéseket” – mondta a kórház szóvivője.

Hozzátette, amint a gyerekeket bevitték a kórházba, azonnal több orvost és ápolót mozgósítottak a toxikológiai, illetve a sürgősségi osztályról és az intézmény gyógyszertárából. Ennek eredményeként kevesebb mint hat órával a gyógyszermérgezést követően mind a hat 5 és 16 év közötti kiskorú már a megfelelő, B6-vitaminos kezelés alatt állt.

Eredeti hírünk:

Gyógyszermérgezéssel került kórházba kedden hat gyermek a Călăraşi megyei Dragalinán – tájékoztatott a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) közleménye alapján az Agerpres.

A gyermekek közül hármat a rohammentő-szolgálat helikopterével, hármat mentőautóval szállítottak a bukaresti Grigore Alexandrescu kórházba.

Az egészségügyi intézmény sajtószóvivője, Raluca Alexandru szerint öt 5 és 16 év közötti lányról és egy 13 éves fiúról van szó, jelenleg mindannyiuknak stabil az állapota, eszméletüknél vannak, a tüneteik enyhülnek.

Az első vizsgálatok szerint a gyermekek „nagyobb” adagot vettek be a tuberkulózis kezelésében használt izoniazid nevű antibiotikumból, amelyet „megelőzés céljából” szedtek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!