Ellopják és szőlőkarónak használják fel az útjelző táblákat Szatmár megyében

2023. június 27. – 12:24

Másolás

Vágólapra másolva

Szatmár megyében folyamatosan ellopják az útjelző táblákat, hogy aztán szőlőkarónak használják – panaszolta Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a PresaSM szerint.

A megyei tanács elnöke rámutatott, az elkövetők jelentős kárt okoznak ezzel, és ha a megyei tanács nem pótolja például egy útkereszteződésben a Stop táblát, akkor büntetőjogi feljelentést tehetnek ellenük.

A közúti forgalomban problémák sorát okozó útjelző táblák hiánya azután jött szóba a Szatmár Megyei Tanács hétfői ülésén, hogy Ioan Belbe megyei tanácsos felvetette, olyan település is van a megyében, ahol a megyei tanácsnak másfél év alatt nem sikerült megjavítani egy baleset után megrongálódott szalagkorlátot.

Erre Pataki Csaba úgy reagált, hogy egy normális országban a baleset okozójának kellene megtérítenie a kárt, mivel azonban Romániában a közúti baleset esetén a büntetőjogi és polgári jogi felelősség egy része az útkezelőt terheli, ezért a biztosító társaságok, gyakran beperlik őket, és rajtuk próbálják behajtani a biztosító ügyfelének kifizetett kárt, amíg a per le nem zárul, addig viszont nem tudják javítani a helyszínt sem. A Krasznaterebes felé vezető utat hozta fel példának, ahol annyiszor kellett javítást végezniük, hogy végül a kereszteződést is újra kellett szervezzék.

A megyei tanács elnöke szerint az útjelző táblák ellopása régi jelenség a megyében. Egyelőre azonban úgy tűnik a megyei tanács hiába ismerte fel a problémát, megoldást még nem talált rá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!