Hibaigazítást tett közzé a Libertatea, tévesen állította, hogy Orbán Viktor titokban Bukarestben járt

2023. június 27. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Hibaigazítást tett közzé a Libertatea, hétfői cikkükben tévesen állították egy kép alapján, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Romániában járt az RMDSZ hatalomból való eltávolítása előtt. Az eredeti cikk már nem elérhető az oldalon.

A bukaresti Il Calcio étteremben készült képen Orbán Viktor és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök látható, a Libertatea azt írta róla, hogy a magyar miniszterelnök titkos látogatáson vehetett részt. A kép valódi volt, de a lap eredeti információival ellentétben a fotó nem júniusban készült, hanem még tavaly decemberben. A történtek miatt a Libertatea elnézést kért.

A helyreigazított hír és a tévesen keltezett fénykép – Forrás: Képernyőmentés a Libertatea oldaláról
A helyreigazított hír és a tévesen keltezett fénykép – Forrás: Képernyőmentés a Libertatea oldaláról

Mint a hibaigazításban írták, 2022 decemberében a magyar miniszterelnök hivatalos látogatásra érkezett Romániába, hogy aláírja a Magyarország, Románia, Grúzia és Azerbajdzsán közötti energetikai megállapodást.

A látogatás valódi időpontját Kelemen Hunor a Digi24-en is közölte. Kelemen hazugságnak nevezte a Libertatea cikkének állításait, és cáfolta, hogy Orbán Viktor titkos bukaresti látogatást tartott volna júniusban. A Digi24.ro-nak azt nyilatkozta, hogy hamisak azok a sajtóban megjelenő információk, amelyek Orbán Viktornak a Ciolacu-kormányról szóló tárgyalások előtt Bukarestben tett úgynevezett titkos látogatásáról szólnak.

„A fénykép decemberből való. Azóta sem járt Orbán Bukarestben, és én sem találkoztam vele. Ez hazugság” – magyarázta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ két hete szorult ki a kormányból, miután a Ciolacu-kabinetben a tárcák megosztásáról szóló tárgyalások a PNL-vel kudarcba fulladtak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!