Horvátországban találkoztak a kisebbségi magyar szervezetek vezetői, természetesen Potápi Árpád János is ott volt

2023. június 24. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az MTI beszámolója szerint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Tengermellék-Fennsík Megyei Szervezete székházában immár második éve megrendezett kerekasztal beszélgetésen valamennyi külhoni magyar párt vezetője részt vett:

  • Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke,
  • Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke,
  • Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke,
  • Forró Krisztián, a szlovákiai Szövetség elnöke,
  • Jankovics Róbert, a HMDK elnöke és
  • Orban Dusan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke.

A kisebbségi érdekvédelmi szervezetek mellett a nemzetpolitikai államtitkárság részéről Potápi és munkatársai voltak ott a megbeszélésen. Potápi Facebook oldalán is posztolt az eseményről:

Az MTI csak az államtitkár gondolatait idézte a találkozóról, aki arról posztolt, hogy három fontos gondolatot fogalmaztak meg közösen a külhoni vezetőkkel. Az első szerint az elmúlt 13 esztendő legfontosabb nemzetpolitikai eredménye az volt, hogy a magyar közösségek megerősödtek a Kárpát-medencében.

„Hiszen látjuk azt, hogy 2020 óta először a járványhelyzet, utána pedig az orosz-ukrán háború, valamint az erre adott európai szankciós válaszok miatt igen nehéz helyzetbe került Közép-Európa, ezen belül Kárpátalja és a Kárpát-medencei magyarság is” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a kihívásokra közösen kell megadniuk a válaszokat.

Potápi szerint minden a közösségeket gyengítő folyamat jóval erőteljesebben jelentkezett volna, ha nem fognak össze. Itt megemlítette egyebek között a népszámlálási adatokat, amelyek minden határon túli régióban és Magyarországon is fogyást mutattak. „A munkánk nélkül, messze rosszabbak lennének az arányok” – fogalmazott.

Záró gondolatként azt említette a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, hogy a magyar pártoknak elsősorban a szülőföldjükön boldogulni akaró magyar emberek érdekképviselete kell, hogy a feladata legyen. „És nyilván az egész Kárpát-medencében a következő időszakban nagyon fontos választások előtt állunk, és nekünk közösen úgy kell dolgoznunk, hogy a magyar pártok jól szerepeljenek ezeken a választásokon” – utalt az államtitkár a harmadik fontos megfogalmazott célra.

Az már föl sem tűnt senkinek, hogy az államtitkár önmagának mondott ellent, hiszen egyszer arról beszélt, hogy erősödtek a közösségek, aztán pedig arról, hogy a népszámlálások kivétel nélkül népességfogyást regisztráltak.

Mivel az MTI nem szólaltatott meg senkit Potápin kívül, és mégiscsak a kisebbségi magyar szervezetek találkozója volt, megnéztük azt is, hogy a jelenlévő politikusok közül ki mit tartott fontosnak kiemelni saját közössége számára.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor is posztolt egy rövidet az eseményről, ő kihagyta a közösségek erősödéséről szóló frázist, és csak az általános üzenetet ismételte meg, ami a szülőföldön való boldogulásról szólt. Illetve kitért a 2024-es választásokra is, ami egyre inkább visszatérő motívum lesz a következő időszakban.

A házigazda Jankovics Róbert, a HMDSZ elnöke kétnyelvű posztot tett közzé, nemcsak magyarul, hanem horvátul is leírta mondanivalóját:

A szerbiai Pásztor István és a szlovákiai Forró Krisztián egyelőre nem kommunikáltak semmit Facebook-oldalukon a találkozóról, a kárpátaljai Brenzovics pedig mindössze egyetlen fotót tett ki a sokatmondó „összetartozunk” jeligével.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!