Megszüntetné az építőiparban, mezőgazdaságban és IT-szektorban dolgozók adókedvezményét a miniszterelnök

2023. június 23. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Bizonyos ágazati adókedvezmények megszüntetését helyezte kilátásba pénteken a miniszterelnök, írja az Agerpres.

Marcel Ciolacut egyebek mellett arról faggatták az újságírók, hogy a kormánynak szándékában áll-e megszüntetni az építőiparban, a mezőgazdaságban és az IT-szektorban dolgozók adókedvezményét. A miniszterelnök rámutatott, az országos helyreállítási terv is előírja, hogy „lassan meg kell szüntetni a kivételeket”, ez azonban egyelőre nem jelenti azt, hogy kivezetik az informatikai iparágban dolgozók személyijövedelemadó-mentességét, amely 20 éve érvényben van, és jótékony hatással volt az ágazatra.

A kormányfő hozzátette, az érvényben levő adókedvezmények hozzávetőlegesen 74 milliárd lejt tesznek ki, ami „teljesen abnormális”, és a nemzetközi pénzintézetek is ezek megszüntetését javasolják. „Vissza kell térnünk az egyenlő versenyfeltételekhez Romániában, véget ért az egymást követő kivételek időszaka” – szögezte le.

Kérdésre válaszolva hozzátette, még nem született döntés arról, hogy mely ágazatokban szüntetik meg az adókedvezményeket, de minden ez irányú intézkedést az érintettekkel való egyeztetést követően hoznak meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!